2023. Június 04. vasárnap
Ausztrál tudósok szerint azok a nők, akik vallási vagy kulturális okokból kendővel takarják el arcukat, nem jutnak hozzá a szükséges D-vitamin mennyiséghez.

A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontrendszer fenntartásához, és mivel legfőbb forrása a napfény, érthető, hogy a magukat kendővel elfedő nők miért nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben.

D-vitamin, hiány

A Westemad Gyermekkórház tudósai 149 Észak-afrikai résztvevő segítségével vizsgálták a D-vitamin-hiány okait és következményeit. Bár a D-vitamin-hiány könnyen megelőzhető és kezelhető, egyes kulturális és vallási régiókban nagy gondot okozhat a csontlágyulás, ami a vitamin hiányának egyik leggyakoribb tünete. A kevésbé súlyos D-vitamin-deficiencia csont- és izomfájdalmakat, izomsorvadást, valamint csontritkulást, görcsöket és motoros zavarokat okozhat.

A vizsgált résztvevők mindegyikénél észlelhetők voltak a D-vitamin hiány tünetei, amelyek három hónapos napfénykezelés hatására sem tűntek el teljesen. Ezért a kutatók a magukat elfedő nőknek a vitamin-kiegészítők fogyasztását javasolják.


Forrás: Medipress
2009. 04. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés