A sclerosis multiplex az idegrendszer betegsége, melyet az idegsejteket borító mielinhüvely károsodása okoz. Világszerte 2,5 millió embert érint, és tünetei közé tartozhat a bizonytalan fülcsengés, a vakság és a bénulás. A D-vitamin akkor képződik, amikor a bőrünket napsugárzás éri. Többek között zsíros halakban, például lazacban található, és számos országban adják hozzá tejhez és egyéb élelmiszerekhez. Bizonyítékok azt sugallják, hogy segít csökkenteni a vérnyomást és a gyulladást, valamint serkenti az immunrendszert.
Számos vizsgálat azt mutatja, hogy a betegség kialakulása a gyermekekben a vitamin alacsony szintjével függ össze.
„Betegeink háromnegyede a D-vitamin optimális szintje alatt volt” – közölte Heather Hanwell, a Toronto Egyetem táplálkozástudományi végzős hallgatója, az egyik vizsgálat vezetője. Hanwell kutatócsoportja 125 gyermeket vizsgált meg, akiknél a sclerosis multiplexre utaló tünetek fordultak elő, mint például a zsibbadás. A következő éven belül 20 gyermeknél diagnosztizáltak SM-et, akik 68 százalékának a korábban végzett vértesztek szerint D-vitamin hiánya volt.
Az eredményeket egy másik kanadai vizsgálat is alátámasztotta, ott 19 SM-el diagnosztizált gyermekből 17 esetében alacsony D-vitamin szintet mért a Dr. Brenda Banwell vezette kutatócsoport.
A következő lépés Banwell szerint annak megvizsgálása, hogy a D-vitamin készítmények adásával megelőzhető-e az SM, vagy hogy segíthet-e a tünetek enyhítésében. „A D-vitamin immunmódosítóként működik. Az immunsejtek felszínén receptorok találhatóak, ahová a D-vitamin bekötődhet – magyarázta Banwell. Számos bizonyíték szól arról, hogy SM-ben az immunsejtek nem megfelelően vannak szabályozva. Az egyik dolog, amely ezt az egyensúlyt befolyásolja, a D-vitamin.”
A Kanadai Sclerosis Multiplex Társaság szerint a kanadaiak esetében fordul elő az SM legmagasabb aránya a világon. „Kanadában az év hat hónapjában a napsütés nem elég intenzív ahhoz, hogy bőrünk elegendő D-vitamint termeljen.”