2022. Május 17. kedd
Nagyobb valószínűséggel érinti az időskori szellemi hanyatlás (demencia) azokat, akik demens házastárssal élnek együtt – állapították meg amerikai kutatók.

Bár a demencia nem fertőző, azonban a demens házastársról történő gondoskodás nagyon stresszes lehet, ez pedig az Alzheimer-kór egyik ismert rizikófaktora. A stresszben élők kisebb valószínűséggel esznek egészségesen vagy mozognak, ami szintén lényeges lenne az agy egészség szempontjából.


Maria Norton, az Utah-i Állami Egyetem gerontológus docense munkatársaival tíz éven át követett nyomon több, mint 1200 párt. A vizsgálat során azt találták, hogy a demens férjüket gondozó nőknél négyszer akkora valószínűséggel alakult ki az elbutulás, mint a nem demens férjek feleségeinél. A demens feleségüket gondozó férfiak esetében ez a kockázat tizenkétszeres volt.

Demencia házastárs

Norton úgy véli, a gondozó férjek magasabb kockázatának oka az, hogy az idős férfiak jelentős mértékben támaszkodnak feleségükre a társas kapcsolatok fenntartása terén. „Ha az asszony demenciában szenved, csökken a szociális támogatási rendszer” – magyarázta Norton. A férfiakat gyakran a nők veszik rá az orvoshoz fordulásra, így gyakoribb náluk a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás, amelyek mind hozzájárulnak az Alzheimer-kór kialakulásához.

A kutató a következőket javasolja a demens betegek felnőtt gyermekeinek:
-Látogassuk meg szüleinket gyakran, vegyük át a gondozó feladatait egy időre, hogy ő is pihenhessen.
-Győződjünk meg arról, hogy az egészséges szülő társaságba, emberek közé jár.
-Gondoskodjunk róla, hogy mindkét szülő rendszeresen eljusson az orvoshoz. Legyünk tisztában azzal, mekkora terhet ró a gondozás a pár egészséges tagjára. Tudjunk meg többet a betegségről, a beteg gondozásáról a felejtek.hu oldalon!

 

Szponzorált tartalom


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés