2022. Szeptember 25. vasárnap
A transz- és telített zsírokban gazdag ételek növelik a depresszió kialakulásának kockázatát – figyelmeztettek spanyol kutatók, megerősítve azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek összefüggésbe hozták a mentális betegséget a rossz minőségű gyorsételekkel.

48 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki depresszió azoknál, akik sok transzzsírt (folyékony olajból mesterséges hidrogénezéssel előállított, szilárd zsírok) fogyasztanak, azokhoz képest, akikre nem jellemző az ilyen zsírok fogyasztása – állapították meg a Navarra Egyetem és a Las Palmas de Gran Canaria Egyetem kutatói, akik hat éven keresztül követték figyelemmel és elemezték tizenkétezer, eredetileg nem depressziós önkéntes táplálkozási szokásait és életmódját.

depresszió, zsírok, transzzsírok

Almudena Sanchez-Villegas, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy „minél több transzzsírt fogyasztott valaki, annál jobban súlyosbodtak a zsírsavak káros hatásai”. A szakember és munkatársai a hal- és növényi eredetű olajokban található többszörösen telítetlen zsírsavak, valamint az olívaolaj hatásainak elemezésével azt is kimutatták, hogy ezek fogyasztása „a depresszió kialakulásának alacsony kockázatával van összefüggésben”, azaz hatékony lehet a mentális betegségek kialakulása ellen vívott harcban.

A PLoS ONE című, nyílt hozzáférésű internetes tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ugyanakkor elismerte, hogy a vizsgálat egy olyan európai nemzet lakóira terjedt ki, ahol viszonylag alacsony – a bevitt energiamennyiség mindössze 0,4 százalékát teszi ki – a transzzsír fogyasztása.

Ma mintegy 150 millió ember szenved depressziótól világszerte, és a számuk jelentősen megnőtt az elmúlt években. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy a „nyugati táplálkozási szokásokban radikális változások történtek a zsírsavak fogyasztása terén. Bizonyos jótékony hatású zsírsavakat – így a hal- és növényi eredetű olajokban, valamint magvakban található egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakat – egyszerűen lecseréltük a húsokban, margarinokban és egyéb termékekben, például a tömeggyártásban készülő tésztafélékben és gyorsételekben lévő telített- és transzzsírokra.”

A kutatóknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségre, illetve annak kialakulására is „hasonló hatással lehet az ilyen étrend”.


Forrás: MTI
2011. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés