2022. Augusztus 16. kedd
A drogtesztek mindig is bonyolultak voltak, vér- vagy vizeletmintát igényeltek, amely egy út menti ellenőrzés során például nem túl kényelmes dolog. Egy új drogteszt azonban mindezt megváltoztathatja.

A londoni székhelyű Trimega Diagnostics olyan, kulcstartó alakú tesztet fejlesztett, mellyel könnyen kimutatható, ha valaki átlépte a legális alkoholszintet, vagy drogokat használt.

kokain és alkohol, drogteszt

Avi Lasarow és Ashley Uys, a cég munkatársai szerint a BT1 nevű teszt viszonylag egyszerű és felhasználóbarát eszköz, amelyet bárki használhat szülőktől és tanároktól kezdve a munkáltatókon át a rendőrségig. A BT1 egyik fő funkciója, hogy „az emberek felelősséget vállaljanak önmagukért, mielőtt a volán mögé ülnének.”

A drogteszt elvégzéséhez nyál- vagy izzadságmintát kell venni az illetőtől annak meghatározására, hogy kábítószer hatása alatt áll-e, és ehhez elég végighúzni a homlokán az eszközt. Hasonló teszteket már gyártottak Angliában, Németországban és Ausztráliában is, hasonlóan biztató eredményekkel.

A tesztet Dél-Afrikában egy útszéli drogtesztelési kísérleti programban használták, melynek során kiderült, hogy a motorosok ijesztően nagy része vezet különböző drogok hatása alatt. Uys és Lasarow szerint a teszt fő erőssége, hogy nem invazív módon működik, ennek is köszönhető, hogy az út menti tesztelés során a legtöbb ember hajlandó volt együttműködni.

A teszt már kapható egyes amerikai gyógyszertárakban, és nagyon népszerű a szülők és a munkáltatók körében, akik gyermeküket vagy alkalmazottaikat akarják ellenőrizni.

Utánajártunk, Magyarországon milyen lehetőségei vannak, aki – aggódó szülőként, netán felhasználóként, vagy attól való félelmében, hogy tudtán kívül él kábítószerrel, mert gyanús, preparált készítménnyel találkozott ­- laikusként, otthon drogtesztet szeretne végezni. A BT1 Magyarországon nem kapható, viszont gyógyszertári forgalomban rendelkezésre áll kábítószerek gyors vizsgálatához egy minilabor-készlet, amely alkalmas mind a drogfogyasztás, mind az esetleges drogtartalom kimutatására. Leggyakrabban vizeletvizsgálatot végeznek vele, de mintaként felhasználhatók tabletták és darabos vagy por alakú anyagok, növényrészek, felületekről és tárgyakról vett nyomok és folyadékok is, kivéve a nyálat és az izzadtságot. A minilabor azt a célt szolgálja, hogy bárki számára, bármikor, egy egyszerű és gyors teszt segítségével lehetővé váljon a kábítószer-fogyasztás felismerése, már a korai stádiumban is. A drogteszt néhány fontos és gyakori kábítószer  (a marihuána, a kokain, az ópiátok, az amfetaminok és a metamfetaminok) jelenlétét pár lépésben, igen rövid idő alatt kimutatja a vizeletből, és a használata speciális eszközöket, képzettséget nem igényel.

Milyen esetekben ébredhet fel a kábítószer-fogyasztás gyanúja? Az érintett viselkedésének változása árulkodó lehet. Így felkeltheti a figyelmet az iskolai vagy munkahelyi teljesítmény feltűnő változása, romlása, szokatlan viselkedés, kiszámíthatatlan hangulati ingadozás, érzelmi, magatartási változások, például közöny olyan dolgok vagy kapcsolatok iránt, amelyek korábban fontosak voltak a számára, magába fordulás, és nem utolsó sorban testi jelek, (pl. indokolatlan fogyás, gyakori sápadtság, pupillaszűkület stb.).

A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy ha a teszt pozitív eredményt mutat, csak ronthat a helyzeten az a szülő vagy pedagógus, aki hatalmi eszközökkel próbál ilyen esetekben fellépni. Tanácsosabb mielőbb szakember segítségét kérni!


Forrás: Medipress
2008. 09. 09. (Aktualizálva - 2012. 10. 29.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés