A South Florida Sun című lap egészségügyi szakemberek tanácsait gyűjtötték össze arra vonatkozóan, hogy milyen pizzát egyen, aki egészségesen akar táplálkozni, de jól is akar lakni.
Vékony tészta a nyerő
A vékony tészta kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz – még jobb, ha teljes kiőrlésű lisztből készül. A vastag, és főleg a töltött pizzatészta messze kerülendő.
Egészségügyi szájmaszk+antibakteriális teafás sószappan >>
A lényeg a jó hús
A pepperoni, a kolbász és a bacon a legzsírosabb húskészítmények közé tartozik. Helyettük inkább grillezett csirkét, a kevésbé zsíros kanadai bacont vagy marhahúst válasszunk feltétként.
Ne sajnáljuk a zöldséget
Az egyik legjobb választás az olívabogyó, de remek kiegészítő még a paprika, a gomba, a brokkoli, a spenót és a szárított paradicsom is. Mindegyik alacsony kalóriatartalmú, és rengeteg vitamint és rostot tartalmaznak. Az édesszájúak válasszák az ananászt.
A szószra egy szavunk sem lehet
A paradicsomszósz összetétele rendkívül egészséges, mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek többek között a szívpanaszok kialakulásának kockázatát is csökkentik. A szószban emellett gyakran olyan hasznos zöldségek és fűszernövények is megtalálhatók – mint például a fokhagyma –, amelyek a megfelelő koleszterinszint karbantartásában segítenek. A paradicsomszósz a kalória- és zsírtartalom szempontjából is jobb választás a Magyarországon népszerű tejfölös pizzaszósszal szemben.
Sajtot csak keveset
A pizza magas kalóriatartalmának jelentős részét teszi ki a sajtban található zsír. Ezért érdemesebb kevesebb sajttal vagy inkább az alacsonyabb zsírtartalmú fetával kérni a pizzánkat.
A pizza nem olajkút
A túl sok zsír és olaj elkerülése érdekében érdemes még evés előtt a pizzáról felszívni a felesleges olajat egy kendővel vagy szalvétával.
Előbb együnk valami egészségeset
Hogy ne faljuk fel a pizzát pusztán az éhség miatt – és így elkerülhessük a felesleges kalóriabevitelt – együnk valamilyen egészséges ételt míg megérkezik a pizzánk, pl. gyümölcsöt vagy zöldséget.