A csípőtájéki zsír káros zsírsavakat nyel el, és olyan gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amelyek megállítják az artériák elzáródását. Ha a fenék környékén túl kevés zsír található, az komoly metabolikus problémákhoz vezethet, mint például a Cushing szindróma (a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése) – magyarázzák a kutatók az elhízás problémáival foglalkozó International Journal of Obesity című szaklapban megjelent cikkükben.
”A csípő- és a fenéktáji zsír jó az egészségre, a derék körüli azonban rossz” – idézte a BBC hírszolgálata Konstantinos Manolopoulost, az Oxfordi Egyetem vezető kutatóját, aki hozzátette: ideális esetben a csípőtájéki több zsír jobb mindaddig, amíg a derék karcsú marad.
A csípő- és fenéktáji zsírt nehezebb elmozdítani, mint a derék körül felhalmozottat. A lassú zsírégetés azonban előnyösebb is, ugyanis ha a zsír gyorsan bomlik le, sok citokin keletkezik, gyulladást indítva el a szervezetben – hangsúlyozzák a szakemberek.
Ezek a citokinek fontos szerepet játszanak az érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában. A lassabban elégő csípőtájéki zsír viszont több adiponectin hormont termel, amely védi az artériákat, és elősegíti a jobb vércukorszintet és a zsírégetést.
A kutatók rámutatnak, hogy a jövőben az orvosok előírhatják azokat a módokat, amelyekkel a testzsírt „átrendezik a fenék felé”, hogy megvédjék a pácienst az érrendszeri és az olyan metabolikus betegségektől, mint a cukorbaj.