2022. Július 05. kedd
Ha éhség kínozza, de fogyni szeretne, próbálja magát karcsúra gondolni! Brit tudósok kimutatták, hogy ha evés közben intenzíven az ételre koncentrálunk, később kevesebbet fogunk nassolni, és kevésbé leszünk éhesek.

Nem hiába mondják sokan, hogy az étkezésnek meg kell adni a módját: a Birminghami Egyetem kutatói szerint az, hogy evés közben mennyire koncentrálunk tányérunk tartalmára, hatással van arra, hogy később mennyire leszünk éhesek.

 tv, evés, koncentrálás, fogyás

Dr. Suzanne Higgs és kollégái kísérletük során nőket kértek meg arra, hogy ebédjük elfogyasztása után készítsenek leírást az egyik csoport esetében az ebédjükről, a másik csoportnál pedig a munkába tartó útjukról. A résztvevőket ezután süteménnyel kínálták.

A kutatók szerint az első csoport tagjai, vagyis akik emlékezetében az ebéd még élénken élt, sokkal kevesebb édességet ettek, és még három órával később is jelentősen kisebb volt az étvágyuk a másik csoportban lévőkhöz képest. Egy másik kísérletben a résztvevők ebéd közben videót néztek – ez ugyanúgy elterelte a figyelmüket az ételről, és később a nap folyamán ők is sokkal többet nassoltak.

Ezek szerint tehát jobban tesszük, ha ahelyett, hogy a tévét bambulva kapnánk be a vacsorát, inkább az ételre koncentrálunk, így gyakorlatilag megtanulunk kevésbé mohók lenni, és súlyunkat is könnyebben tudjuk kordában tartani.


Forrás: Vital
2008. 04. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés