Bruce Bailey, az amerikai Brigham Young Egyetem professzora és kollégái az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity 2011 kongresszuson ismertették kutatásuk eredményeit, amelyben 180 egyébként egészséges, elhízott felnőttet vizsgáltak 36 héten keresztül. A résztvevők a vizsgálat első harmadában napi 1200 kalóriát tartalmazó étrendet kaptak, és ezt betartva súlyuk jelentősen csökkent. A következő 24 hétben következett a súlymegtartó fázis.
Ebben az időszakban a vizsgálati alanyokat véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai napi három-négy alkalommal kaptak tejterméket, a többiek legfeljebb néha, egyszer-egyszer ettek valamilyen tejes ennivalót, például joghurtot.
A vizsgálati időszak első harmadában nemcsak a résztvevők testsúlya, hanem az úgynevezett metabolikus szindróma többi összetevője is javult: csökkent a vérzsírok és a vércukor szinte, valamint a vérnyomás is, és összességében a diagnózis előfordulása 60 százalékban lett kisebb.
A következő hetekben a naponta ismételten tejterméket evő csoport valamivel több kalóriát vett magához, mint a tejterméket csak néha fogyasztók, ennek ellenére a testsúly- és az anyagcsereadatok nem változtak.
Bailey professzor és munkatársai tovább folytatják a vizsgálatot, hogy kiderüljün, a sovány tej vagy a különböző joghurtfélék miképpen illeszthetők be a fogyókúrás étrendbe.