A szervezetünkben lévő foszfor 60-80 százaléka a csontokban található szerves foszforsó formájában, de igen sok létfontosságú enzimnek is alapvető eleme. Szinte minden élelmiszerben van foszfát, de a szakértők szerint az utolsó három évtizedben az elfogyasztott mennyiség kifejezetten megnőtt, mert az élelmiszeripar a húskészítmények, a sütőipari termékek és az üdítőitalok tartósságának, összetételének javítása céljából mind többet használ adalékanyag formájában.
A Cancer Prevention Research rákkutató intézet már tavaly tanulmányt tett közzé arról, hogy állatkísérlet során egerek bőrén sokkal gyorsabban jelent meg rosszindulatú bőrdaganat, ha az állatok sok foszfátot tartalmazó étrendet kaptak, mint ha csak szokásos tápot ették volna.
Timothy J.A. Chico és munkatársai Sheffieldben kísérleti egereken hasonlították össze a foszfátban gazdag és szegény, illetve a normál étrend hatását. A 20 hétig tartó megfigyelés során a sok foszfátot evő egerek verőereinek belső felszínén sokkal több koleszterint tartalmazó lerakódás jelent meg – melyek az érelmeszesedés előfutárai –, mint azoknak az egereknek az ereiben, melyek foszfátban szegény étrenden voltak.
Az eredményeiket az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című szaklapban közlő kutatók hangsúlyozzák, hogy az érelmeszesedéses folyamat az olyan súlyos szív-és érbetegségek okozója, mint a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófa.