Autoimmun pajzsmirigygyulladás –azaz a Hashimoto thyreoiditis- esetén a pajzsmirigy alulműködése jellemző. Ennek tipikus tünete az anyagcsere folyamatok lelassulása, hízás, székrekedés, fáradtság és a depresszió. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a pajzsmirigygyulladáshoz más autoimmun betegségek is kapcsolódnak, mint például a cöliákia, vagy köznapi nevén, a lisztérzékenység. Ennek felismerését nehezíti, hogy gyakran semmilyen emésztőrendszeri tünet sem utal a gluténérzékenység jelenlétére, ellenben a vérvizsgálat és/vagy a bél biopszia mégis igazolhatja a probléma fennállását.
Autoimmun glutén érzékenység
A legismertebb, tipikus cöliákia tünetek közé a krónikus hasmenés, haspuffadás, hányinger, hányás tartozik, ám egyre több embernél fordul elő, hogy nincsenek emésztőrendszerei tünetek, mégis fennáll a betegség. Ennek figyelmeztető tünetei lehet többek között a vashiány, soványság, fáradékonyság, csontritkulás, a máj zavarának tünetei, valamint vitamin, és fehérje hiányos állapotok. Gyakori jelenség, hogy egyszerre több autoimmun betegségek is jelen van. A gluténintolerancia sokszor társul például 1-es típusú cukorbetegséggel, Hashimoto kórral, Sjörgen szindrómával, lupus-szal.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ha komolyan veszed a tartós fogyást,
és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék
- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne
- Füst- és szagmentes
- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is
- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.
- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..
MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Így étkezzen, ha gluténmentes diétát kell tartania
Amennyiben autoimmun glutén érzékenységet diagnosztizáltak Önnél, akkor élethosszig tartó gluténmentes diétát kell tartania- tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Glutént tartalmaz a búza, rozs, árpa, a zab, ezért a széles körben elterjedt búzaliszt helyett válasszon inkább kukorica-hajdina-kókusz-illetve rizslisztet. Fontos, hogy a glutént tartalmazó ételeket kerülje péksütemények, készételek vásárlásánál, valamint panírozás, bundák elkészítésénél is! Köretek tekintetében nem kell visszariadni a keményítőtartalmú ételektől, így remek választás lehet többek között a kukoricadara, kukoricalisztből készült tészták, quinoa, a rizs, a köles, illetve a burgonya is.
Tejtermékek
Ha az emésztőrendszer nagymértékben károsodott a gluténérzékenység miatt, akkor átmenetileg szükség lehet laktózmentes, néha teljes tejmentes étrendre (de általában 2-3 hónap elteltével vissza lehet ezeket az ételeket vezetni az étrendbe). A tejtermékek és minden más alapanyag esetében arra érdemes arra is figyelni, hogy amihez már valamilyen ízesítést hozzáadtak, ott szerepelhet glutén is! Így pl. a natúr joghurt biztosan gluténmentes, ám az ízesített fajták címkéjén minden esetben ellenőrizni kell, hogy tartalmaznak-e glutént!