Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy gyümölcs víztartalma, annál alacsonyabb a fruktóz- és következésképpen a kalóriatartalma is. A bogyós gyümölcsök (eper, málna, áfonya, ribizli) kalóriaszegények, míg pl. a banán, szőlő, mangó több kalóriát tartalmaznak.
A következő nyolc gyümölcs kevés kalóriát tartalmaz. (Az értékek 100 g-ra vonatkoznak)
• 1. Görögdinnye (38 kcal és 3,9 gramm fruktóz)
90%-os víztartalmával a görögdinnye a legkalóriaszegényebb gyümölcsök közé tartozik. Kísérletező kedvűek, ínyencek kipróbálhatják az év grilltrendjébe illeszkedő grillezett dinnyét, mint változatosságot.
• 2. Málna (34 kcal és 2,1 gramm fruktóz)
A kalóriaszegény gyümölcsök listáján szintén elöl szerepel az édes málna. Kiváló fogyókúrás gyümölcs, amit saláták készítéséhez is bátran használhatunk.
• 3. Eper (32 kcal és 2,3 gramm fruktóz)
Az eperről nem is gondolnánk, hogy szintén listavezető. Fogyókúrás smoothie-k kedvelt alapanyaga, de magában fogyasztva is sokak kedvence.
• 4. Ribizli (33 kcal und 2,5 gramm fruktóz)
A ribizli igazi vitaminbomba: magas C-vitamin tartalma mellett egy sor értékes ásványi anyagot is tartalmaz; például: kalciumot és vasat. Sok vitamin, kevés kalória: jobbat el sem tudunk képzelni.
• 5. Grapefruit (44 kcal és 2,5 Gramm fruktóz)
86%-os víztartalmával igazi fogyókúrás gyümölcs, ráadásul számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre, így kihagyhatatlan a gondosan összeírt bevásárlólistáról.
• 6. Papaya (32 kcal és 3,5 gramm fruktóz)
Nagyon alacsony kalóriatartalma miatt, aki szereti, és találkozik vele a zöldségesnél, bátran vegyen belőle. Zöldségekkel kombinálva, salátákba is nagyon finom.
• 7. Áfonya (37 kcal und 3,3 gramm fruktóz)
A kiegyensúlyozott étrend tökéletes szereplője, kihagyhatatlan a listánkról. Ráadásul az otthoni kiskertben is könnyen termeszthető.
• 8. Őszibarack (41 kcal und 1,2 gramm fruktóz)
Az édes őszibarack is 90 %-os víztartalommal bír és csak 41 kalóriát tartalmaz, snack-nek is kiváló, jó döntés mint kalóriabarát gyümölcs.
Mit érdemes tudni a fruktózról?
Azt gondolhatnánk, hogy a fruktóz, köznapi nevén a gyümölcscukor egészségesebb, mint a hagyományos, finomított cukor. Ez nem így van. A szervezet legfontosabb energiaforrásával, a glükózzal, azaz szőlőcukorral szemben a gyümölcscukor nem serkenti az inzulin kiválasztását.
Ennek az a következménye, hogy az agy éhségközpontja nem érzékel telítettségérzetet. Fruktóztartalmú élelmiszerekből így hajlamosak vagyunk a túlevésre és nagy kalóriabevitelre. A túlzott fruktózfogyasztás a kalóriamérlegen túl a fogakat is megterheli.
Fontos tudni, hogy nem csak a gyümölcsökben található meg a gyümölcscukor. Sok készétel, fagylalt, smoothie tartalmaz fruktózt.