
Elvesztettük a kontrollt a húsfogyasztás fölött – hívta fel a figyelmet a problémára Tim Lang, a London Egyetem professzora. A szakértő szerint az lenne a legideálisabb az egészségünk és a klímaváltozás szempontjából is, ha visszatérnénk a régi hagyományokhoz, amikor az emberek csak az ünnepnapokon ettek húst.

„Térjünk vissza azokhoz a kultúrákhoz, amelyekben kivételes alkalom volt a hús elfogyasztása. Régen az emberek csak karácsonykor ehettek marhahúst. Az állatokat csak rendkívüli alkalmakkor ölték le” – tette hozzá.
Az emberek tányérjára régen maximum hetente csak egyszer került hús. A professzor szerint – aki többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmét is felhívta az alacsonyabb húsfogyasztás fontosságára – a sok hús elhízást, szívbetegségeket és kettes típusú cukorbetegséget okoz.
A húsfogyasztás ezek mellett a környezetre is fokozottan káros, hiszen az állatok tartása és feldolgozása rengeteg vizet és energiát igényel, ráadásul a szarvasmarhák rengeteg, a légkör szempontjából káros metángázt is termelnek.
Sir Paul McCartney javaslatával szemben, miszerint tartsunk hetente egy húsmentes napot, Lang professzor szerint inkább csak hetente egy nap együnk húst.