
Tíz európai országban a rák előfordulását, a táplálkozást és egyéb életmódbeli tényezőket térképezte fel az a kutatás, amelynek eredményeiből az Imperial College London kutatói megállapították, hogy a sok húst evő emberek súlya többet gyarapodott, mint azoké, akik mértéktartóbban válogattak a húsfélékből, noha ugyanannyi kalóriát vettek magukhoz.

A több mint 100 ezer férfit és 270 ezer nőt vizsgáló felmérésben a legnagyobb húsevőknek a dánok, a németek, a spanyolok és a svédek bizonyultak, akik közül a férfiak mintegy 300 kalóriának megfelelő húst ettek naponta, a nők pedig 200-at. A felmérésben részt vevő nemzetek közül a legkevesebb húst a görögök fogyasztották: a férfiak 200, míg a nők 140 kalóriát.
A követés öt éve alatt a résztvevők közel 2 kilogrammot szedtek magukra – a nők némileg kevesebbet, mint a férfiak. A kutatók elemzése szerint azok az emberek, akik napi 250 grammal több húst ettek, 1,6 kilogrammal többet híztak az ötéves periódus alatt.
Az eredmények azt sugallják, hogy a húsfogyasztás csökkentése segíthet kordában tartani a testsúlyt – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.