2024. Július 21. vasárnap
Az alvás szerepe -  Vitamindús táplálkozás -  A gyógynövények ereje -  A nyomelemek fontossága -  Erősítő mozgás -  A stresszoldás is lényeges

Immunrendszerünk a hideg, megfázásos betegségeket szállító hónapokban áhítozik a legjobban a gondoskodásra. Csak a kellően erős védelmi vonal veheti fel eredményesen a küzdelmet a vírusok, baktériumok, betegséget előidéző kórokozókkal szemben. Jó néhány immunerősítő tippet könnyű megfogadni, hosszú távon napi rutinként alkalmazni. Csokorba szedtük a legfontosabbakat.

Az alvás szerepe

Az alvásigény felnőtteknél egyénenként nagy különbséget mutat: míg egyesek 5 órányi alvás után pihenten ébrednek, mások csak 8-10 óra alvás után mondhatják el magukról ugyanezt. Mindkét, szélsőségesnek tűnő eset normálisnak tekinthető, érdemes azonban nem csak az alvás mennyiségére, hanem a minőségére is gondot fordítani. Az immunrendszer regenerálódásához elengedhetetlen a pihentető alvás.

Család ösz immun

Vitamindús táplálkozás

A szervezet számára a kiegyensúlyozott táplálkozás a letéteményese az immunrendszer megfelelő működésének. A téli betegségek idején testünk több vitalizáló tápanyagot igényel, így a hideg hónapokban kiemelten fontos a sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása. Tudnivaló, hogy az A-, C-, és az E-vitamin kölcsönösen segítik egymás felszívódását, szenteljünk nagyobb figyelmet erre a vitaminhármasra. A-vitaminban gazdag táplálékaink közé tartozik a sárgarépa, a spenót, a marhamáj és minden tejtermék. Kitűnő C-vitamin szállítók például a citrusfélék, a csipkebogyó és a paprika. Ideális E-vitamin forrásnak minősülnek a gabonacsírafélék és a napraforgóolaj.

A gyógynövények ereje

Bizonyos gyógynövények aktiválják az immunrendszert. Ilyenek például a hársfa, a bodzavirág, a kamilla, a borsmenta, a kakukkfű, a gyömbér. Rendszeres fogyasztásuk szintén a prevenció részét képezi. Ezek ideális keveréke a tökéletes gyógytea.

A nyomelemek fontossága

Például a szelén védelmező nyomelemként ismert, mivel C-vitaminnal együtt fogyasztva megköti a betegségeket okozó szabad gyököket és erősen antioxidáns hatású. Gyakrabban fogyasztott ételeink közül az állati belsőségekben, szárnyasok húsában és vörös húsokban, napraforgómagban, brokkoliban, tojás sárgájában és citrusfélékben lelünk szelént.

Erősítő mozgás

A könnyű, rendszeres mozgás hozzájárul az ellenálló képesség javításához, mivel a sport aktiválja a fehérvérsejteket, amelyek a betolakodó kórokozókat eredményesebben semlegesítik. Aki nem sportol rendszeresen, friss levegőn tett napi félórás sétával, intenzív gyaloglással edzheti immunrendszerét.

A stresszoldás is lényeges

A negatív stressz méreg a szervezetnek és az immunrendszernek. A stresszt egyikünk sem kerülheti el, de stresszoldó technikákkal, mint például jógával, autogén tréninggel, meditációval, a testet-lelket nyugalomba, az immunrendszerünket lendületbe hozhatjuk.

 

Szponzorált tartalom

 


Szerző: Nagy Tünde

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés