2023. Szeptember 29. péntek
A massachusettsi Brandeis Egyetem szakértői szerint nem az éjszakázás, hanem az alvás segít jobban hozzá a sikeres vizsgához. Azt állítják, hogy a rövidtávú emlékek hosszú távúvá átalakító memória idegsejtek alvás közben működnek a leghatékonyabban.

A kutatók régóta tudják, hogy az alvás, a memória és a tanulás szorosan összefügg. Az állatok többsége és az emberek is nehezen tudnak emlékezni, amikor kialvatlanok. A kutatások azt is bebizonyították, hogy az alvás kulcsfontosságú a rövidtávú emlékek hosszú távúvá történő átalakításához, mely folyamatot memória-konszolidáció néven ismerünk. E folyamat pontos működése azonban eddig rejtély maradt. Az egyik vélekedés megkérdőjelezi, vajon az alvást elősegítő mechanizmus felelős-e a memória-konszolidációért is. A másik elmélet azt vizsgálja, együttműködik-e a két különálló folyamat. Másképp megfogalmazva, az emlékek azért konszolidálódnak alvás közben, mert az agy nyugodt, ami lehetővé teszi a memória idegsejtek működését, vagy valójában a memória idegsejtek altatnak el bennünket? Az egyetem Griffith Laboratóriumának kutatói, Paula Haynes és Bethany Christmann, az utóbbi lehetőség mellett teszi le a voksát. Kutatásuk során a dorzális páros mediális neuronokra összpontosítottak, amelyek az ecetmuslicákban köztudottan felelősek a memória-konszolidációért.

A szakértők első alkalommal számoltak be arról, hogy amikor ezek a neuronok aktiválódnak, a muslicák többet alszanak, amikor azonban deaktiválódnak, a muslicák folytatják a repkedést. A memória konszolidációért felelős idegsejtek okozzák az ecetmuslicák elalvását, amikor elkezdik átalakítani a rövidtávú emlékeket hosszú távú emlékekké. Haynes és Christmann elmondta, hogy mindez a muslica agyának gombatest nevű területén zajlik le, amely az emlékek tárolásáért felelős emberi hippokampuszhoz hasonló. A muslica gombatestének részei, amelyek az emlékezésért és a tanulásért felelősek, ugyanazok, mint amelyek ébren tartják. Christmann így magyarázta a felfedezést: „Olyan ez, mintha a gombatest egy része azt mondaná: ’Hé, maradj ébren, és tanuld meg ezt’. Aztán egy kis idő múlva a neuronok elkezdenek kisülni, és elnyomják ezt a területet, mondván: ’Szükséged lesz alvásra, ha azt akarod, hogy erre később is vissza tudj emlékezni’.”Az alvás és a memória összefüggésének megértése az ecetmuslicához hasonló egyszerű rendszerekben nagymértékben segítheti a kutatókat az emberi agy rejtélyeinek feltárásában.


Forrás: Medipress
2015. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés