2022. Július 03. vasárnap
Genetikusok szerint 120-130 évig élhetnénk, ehhez képest alig vannak emberek, akik századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A cél persze nem az, hogy tovább éljünk, hanem az, hogy tovább legyünk egészségesek. De mit kell tennünk ezért?

A világon sok millió ember éhezik, alultáplált. Ők nemcsak szenvednek, de hamar lesznek betegek és korán halnak. Ugyanakkor mind több vizsgálat bizonyítja, hogy ha a táplálék minden szükséges elemet tartalmaz, a kalóriabevitel csökkentésével az élettartam jelentősen kitolható.

kalória

Luigi Fontana professzor egyidejűleg dolgozik Olaszországban és az Egyesült Államokban. Évek óta foglalkozik az öregedés kérdéseivel és most két munkatársával áttekinti az egészséges ételekkel folytatott „éhezés” hatását.

„A nyugati országokban az átlagos életkor 80 év körül mozog, de túlságosan sokan csak mintegy 50 évig egészségesek. Kutatásainkat azért végezzük, hogy a kalóriafogyasztás csökkentésével, genetikai beavatkozásokkal és gyógyszerek használatával szűkítsük a jelenlegi 30 éves különbséget a várható életkilátás és a várható egészségkilátás között” – mondta Fontana professzor.

A kutatók a kalóriafogyasztás 10-50 százalékos csökkentésével mérsékelték különböző kísérleti állatokban az inzulinszerű növekedési faktor (IFG-1) és más biológiai tényezők működését, aminek hatására az állatok lényegesen tovább éltek. A megfigyelt anyagcsere-változások genetikai mutációkkal párhuzamosan jelentek meg. Az állatok úgy éltek hosszabb ideig, hogy az öregedéssel párhuzamosan megfigyelhető, kóros állapotok – a szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, szellemi hanyatlás – tüneteit sokkal ritkábban mutatták. A szokásos ételeket kapó kísérleti állatok 94 százaléka rákban vagy szívbetegségben pusztult el.

„Mind többet tudunk a molekuláris biológiából. Tudjuk, hogy bizonyos ételek és a kevesebb kalória befolyásolja egyes anyagcsere-folyamatok alakulását. Remélhetőleg segíthetünk az embereknek, hogy hosszabb ideig és egészségesebben élhessenek – nyilatkozta Fontana.


Forrás: MTI
2010. 04. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés