2023. Szeptember 29. péntek
A Los Angeles Biomedical Kutatóintézet munkatársai nemrég megállapították, hogy a kombinált hormonkezelésben részesülő nőknél gyakoribb a kórosnak tűnő mammogram, valamint gyakrabban végeznek emiatt biopsziát.

A menopauza kezdetén még mindig gyakran alkalmazzák az ösztrogén és progeszteron kombinációjából álló kezelést, hogy csökkentsék a méh daganatos elváltozásának esélyét.

emlőrák mellrák hormonkezelés mammográfia rákszűrés

Dr. Rowan T. Chlebowski munkatársaival 16608 menopauzában levő nő egészségügyi adatait vizsgálta meg, akik 1993 és 1998 között egy, az egészségi állapotukat felmérő klinikai vizsgálatban vettek részt. Közülük 8506-an kaptak kombinált hormonkezelést, míg 8102-en hatóanyag nélküli tablettát kaptak. Mindenkinél végeztek évente mammográfiát, valamint szükség szerint biopsziát (szöveti mintavétel) végeztek.

A vizsgálat ideje alatt az első csoportban 199 nőnél, a kontroll csoportban 150 nőnél alakult ki emlőrák. A mammográfia során a hormont szedők között gyakoribb volt a kóros felvétel (35 százalék a 23-mal szemben), és ebben a csoportban az első évben 4 százalékkal, az ötödik évben 11 százalékkal nőtt a kóros mammogram (mammográfia során készített felvétel) esélye.

A hormont szedők között a biopszia gyakorisága is nagyobb volt, mint a kontrollcsoportban (10 százalék a 6,1-del szemben). „Annak ellenére, hogy a hormont szedők között a biopszia során kevesebb daganatot fedeztek fel (14,8 százalék a 19,6-hoz képest), ebben a csoportban több emlőrák alakult ki és a daganatokat későbbi stádiumban tudták csak felfedezni, mint a kontrollcsoportban. A hormonszedés abbahagyását követően azonban még legalább egy évig fennmaradt a különbség a mammográfia terén azokhoz képest, akik nem szedtek hormonkészítményt.” – magyarázta Dr. Chlebowski.

A téves szűrési eredmények oka az, hogy a hormonkezelés megnöveli az emlő szövetének sűrűségét, ami egyrészt kedvez a daganat kialakulásának, másrészt jelentősen csökkenti a hagyományos szűrővizsgálatok hatékonyságát. A kutatók szerint mindezt figyelembe kell venni, ha akár csak egy rövid hormonkezelés elkezdését is mérlegeli az orvos.


Forrás: Medipress
2008. 02. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés