A Colorado Egyetem szerint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (angol rövidítése HFCS) gyulladást okoz az erekben, ami miatt azok fala megkeményedik, a vérnyomás pedig akár 32 százalékkal is megemelkedhet. Még az amúgy egészséges életmódot folytatók vérnyomása is veszélyes mértékben megnőhet, ha rendszeresen fogyasztanak ilyen adalékkal dúsított élelmiszereket.
Bár a kukoricaszirupot fruktózként, magas fruktóztartalmú édesítőként vagy természetes édesítőként is feltüntethetik az élelmiszerek csomagolásán, jó ha tudjuk, hogy ugyanarról az egészségkárosító édesítőszerről van szó. A HFCS igen gyakori adalékanyag, de leginkább különböző üdítőitalok édesítésére alkalmazzák, mert rendkívül olcsó. Ezen kívül megtalálható még joghurtokban, tápszerekben, müzliszeletekben, salátaöntetekben és kekszekben.
Az is nagy probléma a kukoricasziruppal, hogy az Egyesült Államokban nagyobbrészt génmódosított kukoricából állítják elő. Bár a génmódosított termékek egészségkárosító hatása nem bizonyított, egyes esetekben komoly betegségeket okozhatnak.