A kínai Sun Yat-Sen Egyetem kutatói összesen 57 ital, köztük gyógynövényes teák és szénsavas üdítőitalok vizsgálatát követően jelentették ki, hogy a citromos és lime-os italok teljesítenek a legjobban a másnaposság kezelésében.
A szakértők először is azt vizsgálták meg, mi okozza a másnaposságot. Kiderült, hogy nem is maga az alkohol, hanem az alkohol lebontásának folyamata okozza a hányingert, fejfájást és egyéb kellemetlen tüneteket. Amikor alkoholt fogyasztunk, a májunk egy alkohol-dehidrogenáz (ADH) nevű enzimet szabadít fel, amely az alkoholban lévő etanolt acetaldehiddé bontja le (hogy kevesebb alkohol kerüljön a véráramba). Ezt aztán az aldehid-dehidrogenáz (ALDH) enzim egy másik kémiai anyaggá, acetáttá alakítja át. Az acetát ártalmatlan, sőt valószínűleg összefügg az alkoholhoz társított jótékony egészségügyi hatásokkal, az erősebb acetaldehid behatása azonban a másnapossággal járó tüneteket okozza.
A kutatók ezután azt elemezték, milyen hatást gyakorolnak a különböző italok az ADH-ra és az ALDH-ra. Kiderült, hogy a kendermagból készült tea valójában megnöveli az ADH folyamat időtartamát, és gátolja az ALDH folyamatot, ezért a másnaposságot csak még jobban meghosszabbítja. Ezzel szemben a Sprite azon italok közé tartozik, amelyek felgyorsítják az ALDH folyamatot, így az alkohol gyorsabban lebomlik, a másnaposság pedig lerövidül.„Ezek az eredmények is arra figyelmeztetnek, hogy a gyógynövénytartalmú és más étrendkiegészítők jótékony és káros farmakológiai hatást is gyakorolhatnak egészségünkre” – nyilatkozta Edzard Ernst, az Exeteri Egyetem professzora a Chemistry World szakfolyóiratnak.