2022. Július 03. vasárnap

Sikerrel mentették meg egy előrehaladott bőrrákban szenvedő, menthetetlennek ítélt beteg életét amerikai szakemberek, mégpedig saját klónozott immunsejtjei segítségével. Az újfajta kezelési módszer biztonságos és kevésbé agresszív daganatellenes megoldás lehet.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


A Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ tudósai, akik a haldokló beteget kezelték, kivonták a fehérvérsejtjeit, az immunrendszer fő komponensét, és a fertőzések ellen harcoló T-sejteket laboratóriumi körülmények között szaporították. A klónozott T-sejteket ezután visszajuttatták a beteg szervezetébe, hogy harcoljanak a rákos sejtek ellen.

fehérvérsejt, melanoma

Az 52 éves férfibetegnek visszatérő melanomája volt, mely nem reagált sem a kezelésre, sem a műtéti beavatkozásra. A melanoma áttétet képzett a tüdejére és egy nyirokcsomóra. A 2 órás infúziós kezelés után 60 nappal a beteg összes tünete megszűnt.

Az eljárást kidolgozó és elvégző kutatók véleménye szerint ez az új megközelítés talán lehetővé teszi, hogy biztonságosabb, valamint a műtétnél, sugárkezelésnél és kemoterápiánál kevésbé agresszív módon harcoljanak a rák ellen. Ha sikeresnek bizonyulnak a kísérletek, a módszert fel lehet használni az összes végstádiumú bőrrákos beteg 25%-ánál, a mostanihoz hasonló módon – állítja Cassian Yee, az esetet ismertető cikk vezető szerzője.

A bőrrák kialakulásáért tipikusan a mértéktelen napozás felelős, és ártalmatlannak tűnő tünetekkel kezdődik. Először apró anyajegyként jelentkezik, de néhány hónap alatt könyörtelenül növekedésnek indul. Fokozatosan behatol a bőr alatti részekbe is, és szétterjed az egész testben.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Forrás: Medipress
2008. 06. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés