
Pisztrángokon kísérletezett Gayle Orner, az Oregon Állami Egyetem kutatója. Egy hónapon keresztül a halak táplálékához karcinogén (rákkeltő) dibenzopirént és aflatoxint adott, illetve a táp egy részébe piros vagy kék ételfestéket kevert. A felhasznált Red 40 nevű ételfesték egyike annak a hat mesterséges színezéknek, melyeket a közelmúltban összefüggésbe hoztak a gyermekkori hiperaktivitással.

Kilenc hónappal később az aflatoxinnal táplált halak közül 50%-kal kevesebbnél fordult elő májtumor azoknál, amelyek valamelyik ételfestékből is ettek. A másik rákkeltő anyag, a dibenzopirén esetében a piros ételszínezék 50%-kal csökkentette a gyomorrák, 40%-kal pedig a májrák előfordulását.
Orner szerint a közvélekedés általában rossznak tartja az ételszínezékeket, eredményei azonban rácáfolnak erre. Mivel a halak által kapott ételfesték mennyiségét csak rengeteg édesség és üdítő bevitelével lehetne reprodukálni, a kutatónő szerint következő lépésként a színezékek rákellenes hatásának mechanizmusát kell megfejtenie.
Nézze meg az EgészségPláza termékeit!