2022. Május 18. szerda
Évente közel 14 000 férfi fekszik a kés alá egy ginekomasztiának nevezett rendellenesség miatt, amely a férfi mell mirigyes állományának túltengését okozza.

„Ez a fajta rendellenesség sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, valójában a férfi lakosság 40-50 százaléka szenved valamilyen szintű ginekomasztiában.” – nyilatkozta Dr. Elliot Jacobs plasztikai sebész.

ginekomasztia gynecomastia mellműtét mellplasztika plasztikai műtét

A korrekciós műtétek legnagyobb részét 13 és 19 év közötti kamaszokon végzik. „Ebben a korban a hormonok virtustáncot járnak a fiatalok szervezetében, és legtöbbször ez okozza az abnormális szövetszaporulatot.”

Dr. Jacobs szerint ebben a korban a kamaszok amúgy sem túl stabil lelkiállapotára meglehetősen káros lehet egy ilyen rendellenesség: „A gyerekek félnek segítséget kérni a szüleiktől és szégyenlik magukat a társaik előtt. Találkoztam már olyan esettel, amikor egy fiú éveken át élt együtt úgy a betegséggel, hogy minden reggel egy darab textillel szorította le a rendellenesség miatt nagyobbra nőtt mellét.”

A 16 éves Scott Matroo hat évig élt együtt a ginekomasztiával, nemrég azonban eldöntötte, megműtteti magát, és egy életre eltünteti a nem kívánt szövetdarabot. „Nagyon nehéz így élni, ezért döntöttem a műtét mellett. Sokszor nagyon rosszul éreztem magam a betegség miatt, nem tudtam, mi lehet a baj velem.” – nyilatkozta a fiú. „Nem járhattam strandra, még az öltözőben is féltem levenni a pólómat, mert szégyelltem magam a barátaim előtt.”

Vannak azonban olyan gyerekorvosok, akik szerint a műtét ebben a korban még túlzottan drasztikus megoldás. „A legtöbb gyerekorvos csak a fejét csóválja a hasonló problémák láttán, és azzal nyugtatja a gyerekeket, hogy majd elmúlik. Az igazság azonban az, hogy műtét nélkül ez az állapot nem múlik el.”

A műtétet altatásban végzik, és mintegy 90 percig tart. A nem kívánt szövet eltávolítása után a bőr teljesen felveszi az eredeti alakját, így további beavatkozások nem szükségesek. A teljes felépülés 4-6 hétig tart, utána Scott Matroo és a hozzá hasonló fiatalok ismét teljes értékű életet élhetnek.


Forrás: Medipress
2008. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés