2023. December 06. szerda
Az öregedéssel fokozatos romlásnak indul mind a hosszú-, mind a rövidtávú memória állapota. Ez ugyan teljesen természetes jelenség, de számos módszer létezik, melyek segítségével lelassítható, vagy akár meg is fordítható ez a folyamat.

Rozmaring aroma
Kutatók már korábban megállapították, hogy bizonyos aromák jótékony hatással lehetnek a kognitív képességekre. Egy 2003-as tanulmány során pszichológusok 144 önkéntes résztvevővel végeztettek el különböző, a hosszútávú memóriát, a munkamemóriát, a figyelmet és a reakcióidőt mérő teszteket. A résztvevők egy része illatmentes, egy része rozmaring aromájú, egy részük pedig levendula aromájú fülkében végezte el a kísérleteket.
Az eredmények alapján a kutatók megállapították, hogy a rozmaring aromája jótékony módon befolyásolta a hosszú távú és a munkamemóriát, valamint a figyelmi képességet, míg a levendula illatanyaga kifejezetten rontotta a memóriatesztek átlageredményét.

memória

Megfelelő étrend
A tudósok egyetértenek abban, hogy az antioxidánsokban gazdag ételek, mint például a feketeáfonya, az alma, a banán, a sötétzöld zöldségek, a fokhagyma és a répa fogyasztása mind segíthet abban, hogy az öregedő agyszerkezet ellenére frissen tartsuk a memóriánkat. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek könnyen kapcsolódnak a sejteket roncsoló szabad gyököknek nevezett molekulákhoz, és semlegesítik azokat.

Rágógumi
Senki nem tudja igazán az okot, de kutatások azt mutatják, hogy a rágógumi valóban fejleszti a memóriát. Egy 2002-ben, az Egyesült Királyságban végzett kísérlet során egyértelműen kiderült, hogy a memóriateszteken sokkal jobban teljesítettek azok a résztvevők, akik rágóztak, mint azok, akiknek üres volt a szájuk a felmérés alatt.

Agyjátékok 
Annak érdekében, hogy formában tudjuk tartani az agyunkat, időnként meg is kell dolgoztatnunk. Az agyat keményen megdolgoztató feladatok, mint például a sudoku, a keresztrejtvények, vagy a különféle logikai fejtörők bizonyítottan edzésben tartják a szinapszisokat.

Alvás
Mikor éjjel lekapcsoljuk a lámpát, az agyunk nem kapcsol ki, hanem tovább dolgozik alvás közben is. Ilyenkor újrajátssza a nap eseményeit és a tanultakat elraktározza a hosszú távú memóriában. Az alváshiány következtében az új emlékek összekuszálódnak, vagy teljesen elvesznek, és képtelenség lesz később előhívni őket, ezért a memória szempontjából rendkívül nagy jelentősége van a pihentető éjszakai alvásnak.

Mozgás
A fizikai munka nem csak az izmokra, de az agyunk szürkeállományára is jótékony hatással van. Korábbi kutatások szerint az agy hippokampusznak nevezett memóriaközpontja az öregedéssel zsugorodni kezd, de egy 2011-ben végzett tanulmány megállapította, hogy a rendszeres mozgást végző idősebb emberek esetében növekedésnek indult a hippokampusz térfogata.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés