2022. Augusztus 16. kedd

Egy ritka, de a gyerekeknél gyakran halálos betegség

meningitisz, agyhártyagyulladás, védőoltás
1 . oldal
Az agyhártyagyulladás (meningitisz) ritka, ám gyakran halálos kimenetelű betegség, ezért be kell ellene oltani a gyerekeket, főként mivel a leginkább veszélyeztetett korosztály a 11-19 éveseké – hívja fel a figyelmet az Amerikai Iskolai Nővérek Szövetsége.

Az Egyesült Államokban a szakemberek aggódnak, hogy az új influenza elleni védőoltás körüli sajtókampány esetleg háttérbe szorítja a meningitisz elleni vakcináció fontosságát. A szövetség tagjai ősszel az iskolások oltási bizonyítványát megvizsgálják, hogy figyelmeztessék a szülőket, akik nem oltatták be gyermekeiket.

meningitisz, agyhártyagyulladás, védőoltás

Az agyhártyagyulladás az agy burkát alkotó kemény- és lágyhártyák fertőzése, amelyet vírusok és baktériumok okoznak. A vírusok okozta gyulladás általában ártalmatlan, rövid lefolyású betegség, a bakteriális eredetű meningitisz azonban sokkal súlyosabb megbetegedés. A kezdeti tüneteket hirtelen kialakuló lázas állapot, fejfájás, hányás, a tarkóizmok megmerevedése, fénytől való iszonyodás jellemzi, később tudatzavar alakulhat ki.

Az ajánlások ellenére az USA-ban csupán a serdülők 40 százaléka részesült védőoltásban. Carol Baker, a houstoni Baylor College of Medicine gyermekvakcinációs szakembere szerint ez azt jelenti, hogy a szülők többsége nemigen hallott a kórról, amely az Egyesült Államokban évente mindössze 2000 személyt betegít meg. Ez viszonylag alacsony szám, ám a bakteriális fertőzés az esetek 15 százalékában halálos kimenetelű. A túlélők ötödénél maradandó egészségromlást eredményez a betegség, amely agykárosodáshoz, süketséghez, végtagvesztéshez vezet.

Baker úgy véli, hogy a télen megnövekszik az agyhártyagyulladásos esetek száma. „A tél a betegség évszaka, ráadásul ha valaki átesett az influenzán, fogékonyabb lesz az agyhártyagyulladásra is. A meningitisz kórokozója egyike azoknak a baktériumoknak, amelyeknek az influenzavírus segít bejutni a szervezetbe az orr nyálkahártyáján keresztül” – mutatott rá.

Ismertetése szerint a lakosság 10 százaléka megbetegedés nélkül hordozza az agyhártyagyulladást kiváltó kórokozót az orr és garat nyálkahártyáján. A baktérium köhögés, csók, vagy közös pohár használata útján terjed.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja  (CDC) szerint a 11 éves kor optimális az oltásra, ám ha elmulasztották, a tinédzserkorban bármikor pótolható a mulasztás. Sok főiskola már megköveteli az elsőéveseknél a védőoltást.

A védőoltást ajánlják a 2-10 év közötti gyermekeknek is. Javallott a vakcináció olyan felnőttek számára, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve. Ilyenek az immunbetegségben szenvedők, azok, akiknek eltávolították a lépét, valamint olyan személyek, akik gyakran utaznak Afrikába és a Közel-Keletre, azokba az országokba, ahol sokkal gyakoribb a meningitisz.


Forrás: MTI
2009. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés