A nem alkoholos zsírmáj a leggyakoribb májbetegségnek számít az Egyesült Államokban, ahol az amerikai felnőttek közel egyharmadát érinti. A májban bekövetkező rendellenes zsírlerakódás pontos kóroka nem ismert, de az elhízás és a cukorbetegség a kockázati tényezők közé tartozik. A nem alkoholos zsírmáj a szív- és érrendszeri betegségek közismert kockázati tényezője: az érintettek kétszer nagyobb valószínűséggel halhatnak meg szívkoszorúér-betegség, mint májbetegség következtében.
A San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatói Jeffrey Schwimmer vezetésével azt vizsgálták, vajon a mértékletes alkoholfogyasztás dokumentált szívbarát hatásai túlsúlyban vannak-e az alkohol negatív hatásaival szemben. Kimutatták, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás előnyei valóban jelentősek, legalábbis a tekintetben, hogy a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegben kialakul-e a betegség súlyosabb formája. Az eredmények azt mutatták, hogy akik naponta legfeljebb egy-két italt fogyasztanak, fele akkora valószínűséggel alakul ki a nem alkoholos szteatohepatitisz (NASH), mint azokban, akik egyáltalán nem isznak alkoholt.
Schwimmer elmondta, hogy a jelenség okai egyelőre nem világosak. Az alkohol közismerten jótékony hatással van a lipidek szintjére, növeli a jó koleszterin szintjét, amely a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegekben általában alacsony. Ráadásul típusától függően az alkohol gyulladáscsökkentő hatást is gyakorolhat.
A The Journal of Hepatology szaklapban ismertetett kutatásból az is kiderült, hogy a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegek körében a mértékletes alkoholfogyasztók kisebb mértékű májhegesedést tapasztaltak, mint az antialkoholista betegek. Schwimmer úgy véli, az eredmények azt sugallják, hogy a májbetegek esetében személyre szabott kezelést kell választani, az apró eltérésekre is odafigyelve. „Cirrózisban vagy vírusos hepatitiszben szenvedő betegek esetében még a legkisebb mennyiségű alkohol is káros. Ez azonban nem vonatkozik az májbetegség összes típusára” – állítja a szakértő.