2022. Június 27. hétfő
Egy órányi intenzív nevetéssel legalább annyi kalóriát lehet elégetni, mint harminc percnyi súlyemeléssel – állapították meg brit kutatók.

Véleményük szerint a nevetés annyira képes megmozgatni az emberi szervezetet, mint egy kisebbfajta aerobikgyakorlat: gyorsabbá teszi a szívverést, élénkíti a vérkeringést az egész testben. Nevetéskor a mellkas megemelkedik és visszahúzódik, ami a gyomorizmokat keményebb munkára készteti és ezáltal erősíti.

A kacagás még a bőrre is jó hatással van, mivel legalább 15 arcizmot mozgat meg, az immunrendszerre pedig azáltal hat pozitívan, hogy segít a szervezetnek az olyan fertőzések leküzdésében, mint a nátha vagy a köhögés.

A kutatást az egyik brit kereskedelmi televízió megbízásából végezte Helen Pilcher neurológus, aki mellesleg színészként is dolgozik. A kutatás során kiderült, hogy egy órán át tartó erős nevetés száz kalóriát éget el, ami egy kis szelet csokoládénak vagy egy kis csomag chipsnek felel meg. Ugyanennyi kalóriát lehet elégetni félórányi súlyemeléssel vagy 45 percnyi porszívózással – idézte a kutatás megállapításait a The Daily Telegraph brit napilap.

Pilcher kijelentette, hogy eredményeivel nem azt akarja tanácsolni, hogy mindenki nevettető szappanoperákat, komédiákat nézzen a televízióban, de az is tény, hogy a karácsony utáni súlygyarapodást a nevetéssel igen jól tudjuk ellensúlyozni. „Természetesen el kell kerülni az extra kalóriák fogyasztását, a csokoládé majszolását, miközben kedvenc sorozatunkat nézzük.”


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés