2024. December 22. vasárnap
Lehet, hogy a szüleid neked is mondták, hogy „Edd meg a sárgarépát, mert jót tesz a szemednek!”, de egy tanulmányban most igazolták, hogy ebben tényleg lehet valami.

A kutatók szerint a karotinoid nevű pigment anyagok, amelyek a sárgarépa, a narancs és az édesburgonya piros vagy narancssárga színét, illetve a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta zöld színét adják, segíthetnek elhárítani bizonyos öregedéssel összefüggésbe hozható látási problémákat, mint amilyen a sárgafolt sorvadás (makuladegeneráció). Bár a kutatás nem igazol egyértelmű ok-okozati összefüggést, az eredmények bizonyos szakértők számára nem jelentettek nagy meglepetést. „A betegeimnek mindig elmondom, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás nagyon fontos a szem egészségének, és ezt a vizsgálat is megerősítette.” – mondta Dr. Paul Bernstein, a Salt Lake City-i University of Utah School of Medicine szemész professzora.

Az öregedéssel összefüggésbe hozható makuladegeneráció (AMD) a látásvesztés egyik leggyakoribb oka, különösen az idősek körében. A szakértők elmondták, hogy a betegség a retina közepén elhelyezkedő sárgafoltot (makula) érinti, aminek következtében csökken az éleslátás, és akár vaksághoz is vezethet. Dr. Bernstein, aki nem vett részt a vizsgálatban elmondta, hogy a makuladegeneráció kialakulását már számos különböző tényezővel, például a genetikai háttérrel, a dohányzással és a táplálkozással is összefüggésbe hozták. Az AMD kezelési lehetőségei azonban igen korlátozottak attól függően, hogy milyen típusú sárgatest sorvadásról van szó. Korábbi kutatások során különböző eredményre jutottak a karotinoidok és a makuladegeneráció közötti kapcsolatot tekintve. Éppen ezért Joanne (Juan) Wu, a bostoni Harvard School of Public Health táplálkozási epidemiológiával foglalkozó végzős hallgatója a kutatócsoportjával azon dolgozott, hogy ezt az összefüggést még jobban feltérképezze. Wu és munkatársai több, mint 63.000 nőtől és 39.000 férfitől származó egészségügyi adatokat dolgozták fel, akik elmúltak 50 évesek. A résztvevők valamennyien ápolók vagy más egészségügyi szakemberek voltak. A vizsgálat ideje alatt a résztvevők 2,5%-ánál alakult ki közepes vagy súlyos makuladegeneráció.

A kutatás során megállapították, hogy 40%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki súlyos AMD azoknál, akik igen nagy mennyiségben fogyasztottak karotinoidokat (luteint és zeaxantint) azokhoz képest, akik a legkevesebb karotinoidot jutatták a szervezetükbe. „Más karotinoidoknak, például a béta- kriptoxantinnak, az alfa-karotinnak és a béta-karotinnak is védő hatása lehet.” – mondta Wu. A vizsgálat eredményei szerint azoknál az embereknél, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztanak karotinoidokat, ami például a sárgarépában és az édesburgonyában is megtalálható, 25-35%-kal kisebb a kockázat súlyos AMD kialakulására. A kutatók ugyanakkor nem találtak összefüggést a karotinoidok fogyasztásának mértéke és a közepes mértékű makuladegeneráció között. Lutein a tojásban, illetve a brokkoliban, a kelbimbóban és a spenótban van nagyobb mennyiségben. A zeaxantinhoz nehezebb hozzájutni az élelmiszereken keresztül, de megtalálható a kukoricában, a narancs paprikában és a goji bogyóban. Wu megjegyezte, hogy sok lutein és zeaxantin van a sárgatestben, amiről azt gondolják, hogy megvédi a makulát az oxigén és a fény káros hatásaitól. Bernstein ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatásnak vannak gyenge pontjai. A vizsgálat során ugyanis arra kérték a résztvevőket, hogy emlékezzenek vissza arra, hogyan étkeztek korábban, és nem mérték le pontosan a szervezetükben a karotinoidok szintjét. Bernstein ennek ellenére megdicsérte a kutatást. Vajon a karotinoidok pótlása hasznos lehet? Bernstein elmondta, hogy ő gyakran ajánlja a táplálék-kiegészítőket azokak a betegeknek, akiknél közepes vagy súlyos makuladegeneráció áll fenn, de egyelőre nem bizonyított, hogy azok valóban segítenek azoknak az embereknek, akiknél nagy a kockázat a betegség kialakulására. Ugyanakkor elmondása szerint a sok gyümölcsöt és különösen a színes zöldségeket tartalmazó étrend nagyon fontos. Javaslata szerint naponta többször is kéne fogyasztani. „Aggódunk azokért az emberekért, akik csak napi kétszer esznek zöldséget vagy gyümölcsöt.” – mondta Bernstein. A kutatás eredményeit a JAMA Ophthalmology című folyóirat októberi számában tették közzé.


Forrás: Medipress
2015. 10. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés