![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A béta-karotin az, ami a zöldségek élénk színét adja, emellett pedig rendkívül egészséges, a szép épségét is védi, továbbá segít elkerülni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Mindezzel régóta tisztában voltak már a tudósok, az azonban új információ, hogy akár 40-60 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg mellrákban a nők, ha béta-karotinban gazdagon táplálkoznak.
A friss, American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kutatás szerint a évente 58 ezer nőt diagnosztizálnak mellrákkal az Egyesült Királyságban. Nyolcból egy embert átlagosan érint a probléma. Az európai léptékű kutatás során 1500 nőt vizsgáltak, akiknél a mellrák egy bizonyos fajtáját fedezték fel, illetve 1500 nőt, akik ráktól mentesen éltek. Arról kérdezték őket, hogy hogyan táplálkoznak, majd vérvételre került sor, hogy megállapítsák, a béta-karotin milyen arányban van jelen a szervezetükben. Kiderült, hogy akik béta-karotinban gazdagon étkeznek, 40-60 százalékkal kisebb eséllyel betegednek meg mellrákban.
Az NHS szerint a béta-karotin fogyasztása azért is elengedhetetlen, mert a szervezetben A vitaminná alakul, ami megerősíti az immunrendszert, és segít abban, hogy látásunk éles maradjon. Nagy-Britanniában évente 700 ezer tonna répát termelnek, és ez a szám évről évre növekszik.