A gyorséttermi és készételek gyártóit gyakran éri az a vád, hogy túl sok sót tesznek termékeikbe, miközben ismert, hogy a túlzott mértékű sófogyasztás összefügg a magas vérnyomás és a stroke nagyobb rizikójával. Az ételek sótartalmának csökkentése lehet, hogy egészséges, de nem mindenki számára kedvező, az ízek intenzitásának érzékelése ugyanis egyénileg eltérő lehet.
John Hayes, a Pennsylvania Állami Egyetem élelmiszer-tudomány professzora és munkatársai a sós íz érzékelésének jobb megérzéséhez heteken át tartó vizsgálataikban 20-40 éves önkénteseket kértek meg arra, hogy fogyasszanak sós ételeket (chipset, sós perecet), majd értékeljék az ízüket.
A szakember szerint az ízeket intenzívebben érzékelő „szuperízlelő” emberek több sót fogyasztanak, mint a „nemízlelők”, és nem csak azért, mert jobban szeretik, hanem mert segítségével elnyomhatnak más olyan ízeket, amelyek kevésbé szeretnek.
Hayes példaként a sajtot említi, amelyben a fermentált tej ízei keserűvel keverednek, utóbbit azonban a só elnyomja. A szuperízlelők a sótlan sajtot nem találják finomnak, ugyanis a keserű íz túlságosan érvényesül benne.
A szuperízlelők képessége nem korlátozódik csupán a keserű és sós ízekre, ők minden ízt intenzívebben éreznek, és a szénsavas italok is jobban hatnak rájuk. Ennek a jelenségnek Hayes-ék szerint minden bizonnyal genetikai háttere van.
Érdekesség azonban, hogy a nemízlelők is hajlamosak lehetnek plusz sót adni az ételekhez, nekik ugyanis több só szükséges ahhoz, hogy ugyanazt az ízt érezzék, mint a szuperízlelők.