A Stroke című szaklap áprilisi számában megjelent tanulmányban 75 ezer svéd felnőttet vizsgáltak kérdőívek segítségével átlagosan 10 évig. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban, akik zsírszegény tejtermékeket, például tejet, joghurtot vagy sajtot fogyasztottak, 12 százalékkal volt alacsonyabb a stroke kockázata, mint azokban, akik ugyanezen tejtermékek zsírdús változatait fogyasztották.
Lona Sandon, a Texasi Souhwestern Orvostudományi Egyetem dietetikusa úgy véli, az eredmények logikusak. „Ha valaki zsírdús étrendet követ, több telített zsírt fogyaszt, ami közismerten az egyik olyan típusú zsír, amely befolyásolja az LDL, vagyis rossz koleszterin szintjét. A telített zsírok fogyasztása a szív és az agy artériáinak elzáródásához vezethet, így megnő az esélye annak, hogy vérrögök szakadnak le, és például iszkémiás stroke-ot okoznak” – mondja a szakértő.
A kutatást vezető Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója elmondta, hogy a felderített összefüggés megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség, de ha megalapozottnak bizonyul, az széles körű közegészségügyi következményekkel járhat.