Tiltólistás ételek a szoptatás alatt
szoptatás, terhesség, hidrogénezett zsírokBrazil kutatók vemhes és kölykeiket szoptató nősténypatkányoknál vizsgálták a hidrogénezett zsírok fogyasztásának hatásait. A normál étrendet kapó kísérleti állatokhoz képest az ilyen zsírokkal etetett patkányoknak sokkal kövérebb kölykeik születtek: a megfigyelések szerint az anya egészségtelen étrendje mintegy 40%-os testzsírnövekedést okozott az utódoknál.
Ugyanakkor azok a kispatkányok, amelyek születésük után normál étrenden voltak, kevesebbet ettek és kevésbé voltak kövérek, mint azok, amelyeknél születés után is folytatták a transz-zsírokban gazdag étrendet.
„Tudjuk, hogy a magzati fejlődésre igen nagy hatással van az anyák étrendje – nyilatkozta Luciana Pisani brazil táplálkozás-szakértő. – A terhesség és a szoptatás alatti étrend komolyan befolyásolja a magzat metabolikus és hormonális fejlődését. Mostani kutatásunk tanulsága szerint az egészségtelen, hidrogénezett zsírban gazdag étrend a gyermekekre is káros hatással van.”
A hidrogénezett zsírok előállítása során folyékony olajból szilárd halmazállapotú zsiradék keletkezik – ilyenek például a növényi olajokból készült margarinok. A hidrogénezés miatt a zsírsavak eredeti szerkezete megváltozik, és nagy mennyiségben jönnek létre transz-zsírok, melyek egészségre gyakorolt káros hatásait számtalan kutatás bizonyította.
Pisani szerint „a különböző zsírok hatalmas szerepet játszanak a magzati fejlődésben, ezért az édesanyák étrendje komoly befolyással bír a születendő gyermekekre. A hidrogénezett és transz-zsírokban gazdag étrend növelheti a szív- és érrendszeri problémák, valamint a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit, nemcsak az édesanyákban, de gyermekeikben is, ezért különösen fontos az egészséges táplálkozás terhesség és szoptatás idején.”