2022. Június 27. hétfő

Ha szorít a nyúlcipő: az agorafóbia

szorongás, pánikbetegség, fóbia
1 . oldal
A fóbiás neurózisok kezelése -  Ha mindenképpen utazni kell

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Úgy érzem, menten összeesek, rám dőlnek a házak, félelmetesen hömpölyög felém a tömeg. A torkomban kalimpál a szívem, nem kapok levegőt, a földbe gyökereznek lábaim, pedig legszívesebben elfutnék, szaladnék a világ végéig... Talán azt hiszik rólam, hogy a Marsra indulok az első bolygóközi őrjárattal, vagy oroszlánvadászatra az afrikai őserdőbe, pedig csak a piacra kellene eljutnom, hogy megvegyem a zöldséget a vasárnapi lecsóhoz.


Az agorafóbia a görög phobos szóból ered, menekülést, rettegést jelent. A fóbiás ember megfoghatatlan belső szorongását egy külső körülménytől, helyzettől, vagy tárgytól való félelemként éli meg. Számtalan formája létezik, ezek közül a legelterjedtebb az agorafóbia, vagyis a nyilvános helyeken, például az utcán, járműveken, üzletekben jelentkező félelem, ahonnan nem lehet minden további nélkül elmenekülni. Az agorafóbia egyben az egyedülléttől való félelem is, ha a beteg számára biztonságot nyújtó személy jelen van, a szorongás mértéke csökken.

Agórafóbia

A külső helyzetre áttolt szorongásnak számtalan belső forrása lehet: származhat valamilyen kínos, szégyenteli múltbéli élményből, egy olyan eseményből vagy indulatból, amely a személy számára feloldhatatlan bűntudat érzését keltette, de gyakori forrása az érzelmi bizonytalanságból keletkező feszültség, vagy egy nehéz döntési helyzetből fakadó belső érzelmi konfliktus is. A fóbiás ember szorongása forrásának általában nincsen tudatában, mivel az számára nehezen elviselhető, vagy elfogadhatatlan lenne.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A tünetek eleinte alkalomszerűen jelentkeznek, a személy egyszer-egyszer rosszul lesz a metrón, buszon, villamoson vagy akár az utcán, ha túl nagy a tömeg. Később a félelem egyre gyakrabban jelentkezik, és egyre több helyzetre kiterjed. A beteg észre sem veszi, hogy lépésről lépésre átveszi az irányítást az egész élete felett.

Először csak egy-egy utazást hagy ki és jármű helyett gyalog indul útnak (ha teheti), majd lassan egész élete átalakul, a fóbia köré szerveződik, mindenhová kísérővel megy, otthagyja munkahelyét és otthoni munkát vállal, később az is előfordulhat, hogy vidékre költözik, hogy ne kelljen annyit utaznia. Minél inkább átalakul a beteg élete, annál kilátástalanabbnak, reménytelenebbnek éli meg helyzetét és annál nehezebben szánja rá magát betegsége kezeltetésére.

A fóbiás neurózisok kezelése

Számos pszichoterápiás iskola dolgozott ki hatékony eljárásokat a fóbiás neurózisok kezelésére. Ezek közül a legelterjedtebbek a viselkedésterápiás iskolák által kidolgozott módszerek, például a szisztémás deszenzitizáció. Ez a beteg fokozatosan nehezülő helyzetekben való hozzászoktatása a szorongást keltő ingerekhez.

Egy másik módszer az ingerelárasztás, vagyis a beteg szorongást provokáló helyzetbe való elhelyezése, amely során a félelem leküzdésével ismét kontrollt szerezhet a félelemkeltő helyzet felett.
A relaxációs eljárások a szorongást kísérő vegetatív tünetek, a pulzus gyorsulás, a tachypnoe, vagyis a felgyorsult légzés, az izomfeszültség szabályozásával szintén jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fóbiás beteg gyógyulásához.

A probléma gyökereit feltáró pszichoterápiás eljárások nemcsak a tünetek enyhítésére összpontosítanak, hanem a külső és belső szorongáskeltő konfliktusok feltárásán és megértésén keresztül jutnak el a feszültség csökkentéséhez. A beteg gyakran azért fél az ilyen jellegű terápiás kezelés igénybevételétől, mert attól tart, hogy az egy, számára nehezen elfogadható élethelyzetből, például egy rossz munkahelyről, boldogtalan házasságból, terhelt szülőgyerek kapcsolatból való kilépéssel jár együtt.

Ez korántsem szükségszerű. A helyzet tudatos megértése ahhoz a belső döntéshez is hozzá segítheti a beteget, hogy a korábban nehezen tolerálható helyzetet könnyebben felvállalja, mert ambivalens, egymásnak ellentmondó érzéseit megérti és mérlegelni tudja.

A pszichoterápiás kezelés mellett az agorafóbia tüneteinek enyhítésében a szorongásoldó és antidepresszáns gyógyszerek adagolása is jelentős szerepet kaphat.
Az agorafóbia legsikeresebben a fent leírt módszerek együttes alkalmazásával gyógyítható.

Ha mindenképpen utazni kell

Az utazás néha elkerülhetetlen. Megesik, hogy fontos családi eseményre kell a betegnek eljutnia, például esküvőre, vagy temetésre. Az is elképzelhető, hogy hirtelen lehetősége adódik a régóta tervezett álomnyaraláson való részvételre és nem tud lemondani róla, vagy olyan jól fizető állásajánlatot kap, amely utazással jár együtt. Semmiképpen ne mondjon le a lehetőségről, kérjen inkább segítséget.

Ha rendelkezésére áll néhány hónap, a fent említett terápiás módszerek komplex alkalmazásával nagy valószínűséggel teljesen gyógyultan tehet majd eleget elkerülhetetlen kötelezettségének, vagy indulhat el a várva várt utazásra.

Ha már csak néhány hét ideje maradt, javaslom egy relaxációs módszer elsajátítását és a pszichiáter szakorvosa által javasolt szorongásoldó gyógyszer rendszeres, kúraszerűen történő adagolását.

Ha az elkerülhetetlen utazástól már csak néhány nap választja el, szintén kérjen gyógyszeres segítséget és egy támogató beszélgetést amely a belső feszültségek és szorongás feloldásában legalább részben segíthet.


Szerző: Moukhtar Lucia
pszichológus

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés