Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban több százezer, 50 és 69 év közötti nő és férfi részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartamtartalmú üdítőitalok fogyasztása és az agy, illetve a vérképzőrendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.
A következő frissítőket vették górcső alá: szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges tea, valamint aszpartammal édesített kávé és tea. A vizsgálatban külön szempont volt, hogy a résztvevők milyen gyakorisággal és mennyit fogyasztottak ezekből, illetve, hogy az italok mennyi édesítőszert tartalmaztak. A vizsgálati csoportok kialakításának szempontjai között szerepelt a résztvevők életkora, neme, etnikai hovatartozása, testtömegindexe, a dohányzás, és cukorbetegség előfordulása.
Az ötéves felmérés során a kutatók a vizsgált csoportok egyikében sem találtak összefüggést a vizsgált daganatok kialakulási gyakorisága és az aszpartamtartalmú italok fogyasztása között. Elmondható tehát, hogy az aszpartamtartalmú üdítők fogyasztása nem növeli sem az agy, sem a vérképzőrendszer rosszindulatú elváltozásainak kialakulását.
/A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele/