2022. Május 16. hétfő
Világszerte kb. 60 millió beteg számára jelenthet reményt az a felfedezés, mely szerint egy génhiba felelős az ekcéma és az asztma kialakulásáért.

ekcéma

Az egyesült királyságbeli Dundee University szakembereinek vezetésével zajló nemzetközi kutatás eredményei szerint a kérdéses gén felelõs a filaggrin nevû fehérje termeléséért. A filaggrin a bõr legkülsõ rétegeinek védelmében játszik szerepet: segít a baktériumok és vírusok távoltartásában, víz megkötése révén pedig a bõr kiszáradását akadályozza meg. Hiánya esetén a bõr kiszárad és pikkelyessé válik, márpedig a hibás génnel élõk szervezete a szükségesnél kevesebb filaggrint termel. A kutatók szerint az európaiak körülbelül 10%ánál található meg ez a génhiba. Ma különféle krémek és gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata jelenti az ekcéma egyetlen kezelési lehetőségét. A mostani felfedezés reményt ad arra, hogy az eddigi tüneti kezelés helyett a jövőben hatásosabb terápiák segíthetik az ekcéma, és az asztma ekcémával társuló típusának gyógyítását.

Ma különféle krémek és gyulladáscsökkentõ gyógyszerek használata jelenti az ekcéma egyetlen kezelési lehetõségét. A mostani felfedezés reményt ad arra, hogy az eddigi tüneti kezelés helyett a jövõben hatásosabb terápiák segíthetik az ekcéma, és az asztma ekcémával társuló típusának gyógyítását.


Forrás: BBC News
2006. 03. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés