2023. Április 01. szombat
1 . oldal
Milyen tünetek esetén kell szakorvoshoz fordulni? -  Szinte előzmény nélkül is felbukkanhat

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A herpes simplex vírusok (HSV-2, HSV-1) okozta nemi szervi megbetegedések a leggyakoribb nemi érintkezéssel közvetített fertőzések közé tartoznak. Az amerikai adatok szerint az Egyesült Államokban minden ötödik szexuálisan aktív ember fertőződött HSV-2-vel a 12 életév feletti korosztályban.


Terjedésében a tünetmentes vírusürítők ismeretlen száma, a gyakori partnerváltás (promiszkuitás) és a különböző szexuális praktikák, továbbá a fel nem ismert esetek szerepe a döntő. A tapasztalatok és az irodalmi adatok szerint a fertőződést követően az elsődleges megbetegedés klinikai tünetei ritkán jelentkeznek, és csak a kiújuló herpesz megjelenése utal arra, hogy az illető valamikor fertőződött.

Milyen tünetek esetén kell szakorvoshoz fordulni?

Az elsődleges herpesz, ha típusos klinikai tüneteket okoz, általában emlékezetes marad a páciens számára, és biztos, hogy orvoshoz fordul. Ilyen esetben ugyanis hőemelkedés, láz, rossz közérzet, fejfájás kíséretében a nemi szerveken gyulladásos vizenyő alakul ki, igen sok apró hólyagocskával, amelyek gyorsan megnyílva fájdalmas sebeket eredményeznek.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A betegek a lágyéki nyirokcsomók fájdalmas duzzanatáról is panaszkodnak és az esetek jelentős részében a vizelés a hasogató, késszúrásszerű fájdalomtól csaknem lehetetlenné válik.

Szinte előzmény nélkül is felbukkanhat

A betegség kezelés nélkül magától is visszafejlődik, miközben a vírusok az idegrostok mentén vándorolva elbújnak a gerincvelő mentén lévő idegdúcok sejtjeiben. Hogy mikor újul ki a herpesz, azt előre nem lehet megmondani. Előfordulhat, hogy "menetrendszerűen" jelentkeznek a tünetek, s a beteg bizonyos ismétlődő eseményekhez tudja kötni. Az esetek jelentős részében viszont semmit nem találunk a kórelőzményben, így az előbbiekben leírt elsődleges tünetegyüttes is hiányzik. A herpesz tehát előzmény nélkül kiújul.

Ma már ahhoz sem fér kétség, hogy a vírusok a fertőzötteknél klinikai tünetek nélkül is jelen lehetnek a nyálkahártyafelszíneken, s mindebből következik, hogy az infekció továbbadása megtörténhet anélkül, hogy a fertőzés forrása ennek tudatában lenne. A nemi szerveken körülírtan jelentkező, különböző intenzitású érzékenységgel járó gyulladás, hólyagképződés vagy felszínes hámhiány esetén beszélünk visszatérő, kiújuló herpeszről.

A kezelés lehetőségeiről, a fertőzés továbbadásának megakadályozásáról minden esetben érdemes szakorvossal konzultálni.Szerző: Dr. Várkonyi Viktória

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés