2024. Június 19. szerda
Hüvelygyulladás -  Chlamydia -  Gonorrhoea

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A Földön minden évben nők milliói fertőződnek meg nemi úton terjedő betegségekkel. Közülük nagyon sokan nem veszik komolyan ezeket, vagy legalábbis nehezen szánják rá magukat, hogy orvost keressenek fel. Pedig ezek a fertőzések azon túl, hogy kellemetlenek, kezelés hiányában súlyos következményekkel is járhatnak: hatással lehetnek az egészségi állapotra és a fogamzóképességre. Felismerésük legtöbbször könnyű, máskor viszont sokáig észrevétlenek maradnak.Hüvelygyulladás

A hüvely bármilyen eredetű gyulladását vaginitisznek nevezzük. A hüvelygyulladásnak sok fajtája van, melyek közül a leggyakoribbak a Candida-, a Trichomonas- és a Gardnerella-fertőzés. Mindegyiket a hüvelytünetek jellemző kombinációja kíséri, pl. különböző színű és állagú váladék, viszketés, érzékenység, bőrkiütés és fájdalom.Kondom

Candida-fertőzés

A hüvelyi fertőzések egynegyedét a Candida albicans nevű sarjadzógomba okozza. A gomba sok nő hüvelyében előfordul, ami önmagában még nem jelent problémát, mivel a szervezet immunrendszere az ilyen mikroorganizmusok növekedését megakadályozza. Bizonyos esetekben a gomba azonban túljut a korlátokon, és fertőzést hoz létre. A fertőzés nehezen látható, mivel elsősorban a hüvelyre terjed ki, de a nemi életet igen fájdalmassá teheti. Ezen kívül együtt járhat a következő tünetekkel is: sűrű, aludttejhez hasonló hüvelyváladék, a szeméremajkak erős viszketése, érzékenysége, égető vagy szúró érzése, illetve kiütések a száraz bőrfelületen is. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trichomonas

A Trichomonas vaginalis nevű parazita egy egysejtű, ún. protozoon kórokozó, amely férfiakban és nőkben egyaránt élhet. Nőknél a hüvelyben található, és igen kellemetlen szagos váladékozással jár. A kórokozó kedvel minden nedves felületet, törülközőt, fürdőruhát és a WC-ülőkét. Az egyetlen szexuális úton terjedő betegség, amelyet a WC-ülőkéről is el lehet kapni. Egyéb tünetei a szürke vagy zöldes színű váladék, a szeméremtest, néha a belső comb viszketése, égető érzés az igen érzékeny szeméremtestben, néha vizeléskor is. Ha a Trichomonast azonosították (hüvelyváladék vétele után), a kezelés célratörő és hatékony.

Gardnerella

A Gardnerella-baktérium önmagában nem okoz fertőzést, bizonyos, levegő hiányában is megélő baktériumokkal együtt fejti ki hatását, de valószínűleg egyéni hajlam is szerepet játszik kialakulásában. Jellegzetes tünete a szürkésfehér váladék és a halhoz hasonló rendkívül kellemetlen szag, amely erősödhet együttlét után.

 

Chlamydia

A Chlamydia a legtöbb nőnél és szinte a férfiak felénél tünetmentes, ezért igen nehéz felismerni. A baktérium okozta fertőzés a nemi szervek alsó részében kezdődik, majd felfelé haladva újabb területeket ér el, ezért felszálló betegségnek nevezik. A nőknél sokszor csak akkor jelentkeznek tünetek, mikor már valamelyik másik szerv is megbetegedett. Ily módon következménye lehet a méh, a húgycső, a végbél és a végbélnyílás, a szem körüli nyálkahártya gyulladása, de érintett lehet a petevezeték is. Szövődményeként jelentkezhet az ún. Fitz-Hugh-Curtis-betegség, mely a májat támadja meg.

A meddő esetek egy része is a Chlamydiára vezethető vissza, ilyenkor medencegyulladás miatt a petevezeték elzáródik, vagy más ivarszervek válnak hegessé. Ez esetben a fogamzás nehéz, sőt néha lehetetlen. Egyes tanulmányok szerint a fertőzésben szenvedő nők több mint 80%-a nem vesz észre a betegséget megelőző hat hónapban semmilyen tünetet. Az első tünetek jelentkezését (ha egyáltalán jelentkeznek) hetek, hónapok, néha évek választják el a fertőzés időpontjától.

Íme a legjellemzőbb tünetek: kevés, halványsárga vagy fehér váladék, amely a szokásos folyással elkeveredve alig észlelhető. Égető érzés vizeléskor, rendhagyó vérzés, fájdalmas közösülés, vérzés közösülés után.

A legfőbb nehézség tehát a fertőzés felismerésében (ilyen irányú vizsgálatot laborban végeznek tenyésztéssel vagy mikroszkópos vizsgálattal) rejlik, kezelése ehhez képest viszonylag egyszerű és hatásos.

Gonorrhoea

A fertőzést a Neisseria gonorrhoea nevű baktérium okozza, mely férfiaknál és nőknél egyaránt a nedves szövetekben él. A nők legnagyobb valószínűséggel a hüvelyen keresztül kapják el a gonorrhoeát, amely aztán megfertőzi a méhnyakat is. Ez a betegség is ritkán produkál egyértelmű tüneteket, ezért ha valaki nagy rizikófaktorú csoportba tartozik (azaz több szexuális partnere van, és nem használ akadály típusú fogamzásgátlót), annak állandóan figyelnie kell azokat az apró jeleket, amelyek árulkodóak lehetnek. Ezek: fehér, krémszerű hüvelyváladék, égető érzés vizeléskor és gyakori vizelési inger. A gonorrhoea okozhat olyan alhasi görcsöket is, amelyek hasonlóak a havivérzés alatt jelentkező görcsökhöz.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés