2024. Június 19. szerda
Az ibolyán túl -  Lyukak az ózonpajzson -  Drága szem(üveg)ünk…
Műholdas megfigyelések szerint az északi félteke légkörének ózontartalma nyáron három, télen nyolc százalékkal csökkent tíz év alatt. Az ózonréteg 1%-os csökkenése a szürkehályog megbetegedések számát 0,6-1%-kal növeli, és az egyre fiatalabb életkorban szaporodó szürkehályog-esetek összefüggenek a szemet érő megnövekedett ultraibolya-sugárzással. Az ózonpajzs vékonyulása szemünknek is árt; védekezzünk UV-szűrős napszemüveggel!

A láthatatlan fényt, mely a színkép ibolya tartományán túl található (vagyis annál rövidebb hullámhosszúságú), ultraviola sugárzásnak nevezzük. Hullámhossztól függően UVA (320-400 nm), UVB (320-290 nm) és UVC (290 nm alatt) tartományokra osztják fel. Napfényen kívül szoláriumban, hegesztés során, képernyők előtt ülve találkozhatunk velük leggyakrabban. A napsugárzás UV-sugarai főleg az UVC és az UVB egy része elnyelődnek a légkör ózonrétegében, de az UVA is veszít erejéből.UV sugárzás szem

Az ibolyán túl

 

Bizonyos határig a bőr pigmentsejtjei védelmet nyújtanak az UV-sugarakkal szemben. Szemünknek azonban kevés védelem adatott meg. Az UVC sugarakat az ózonréteg teljes egészében elnyeli, az UVB sugárzás azonban már eléri a szaruhártyát, és itt el is nyelődik. A behatás mértékétől függően jelentkeznek szempanaszok: égés, szúrás, idegentestérzés, könnyezés, fénykerülés lehet a következmény. A szaruhártyán apró hámhiányok képződhetnek, melyek kb. 24 óra alatt gyógyulnak be. Az akut szaruhártya, illetve kötőhártya-gyulladás szintén az UVB-sugárzás rovására írható.

Az UVA-sugárzás, mint a legnagyobb hullámhosszúságú tartomány, mélyebbre hatol a szembe. A szemlencséig jutva ismételten és tartósan fotokémiai változásokat okoz. Ennek következtében az életkor előrehaladtával szürke hályog keletkezik, melynek megoldása csak műtéttel lehetséges.

Lyukak az ózonpajzson

Közismert, hogy a föld légkörének ózonrétege fokozatosan vékonyodik, helyenként lyukak is kialakulnak benne. Egyre akadálytalanabbul ömlik ránk a napfény, UV-tartományával együtt.

Mivel a károsító hatás mértéke függ a behatás idejétől, vannak veszélyeztetettebb csoportok. ők azok, akik foglalkozásuk (építőmunkások, földművesek, rendőrök, úszómesterek) vagy hobbijuk (sportolás, horgászat) miatt többet tartózkodnak a szabadban. A gyerekek szeme fokozottabban fényáteresztő, ezért szintén nagyobb veszélynek vannak kitéve. Az antioxidánsok bizonyos természetes védelmet nyújtanak.

Drága szem(üveg)ünk…

Mit tehetünk szemünk épségéért? A megbízható és jó megoldás napvédő szemüveg viselése. Fontos tudni, hogy csak jó minőségű, garantáltan és ellenőrzötten UV-szűrő hatású lencsével készült szemüveget vásároljunk. A csak a látható fényt kiszűrő sötét üvegek a pupilla tágítása révén inkább kárt okoznak, hiszen az UV-sugarak akadálytalanabbul jutnak a szembe. A napszemüveg vásárlásakor kérjük ki az optikus szakember véleményét, hallgassuk meg tanácsát, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyünk. Sok optikában lehetőség van a napszemüveg UV-sugárzás elleni védelmében bevizsgálására is.


Szerző: Dr. Szandányi Judit

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés