2021. December 02. csütörtök
Véget vethet a kozmetikai iparban alkalmazott állatkísérleteknek egy ígéretes technológia: lényege, hogy a kozmetikumok esetleges allergén hatásait laboratóriumban létrehozott emberi bőrsejteken vizsgálják.

A L'Oréal megbízásából a Hurel Corp. által kidolgozott eljárás egyelőre kísérleti stádiumban van: az eddigi eredmények biztatók, ám további szigorú vizsgálatokra van szükség. Egy működő prototípussal 2011 második felében rukkolhat elő a Hurel.

A művelet lényege, hogy laboratóriumi körülmények között létrehozott emberi bőrsejteket helyeznek egy üveglapra, majd – vegyi anyagokkal szimulált emberi immunrendszer közbeiktatásával – megvizsgálják, hogyan reagálnak a bőrsejtek az idegen anyagokra.

Az allergénvizsgálatok bevett módszere, hogy egerek fülébe juttatják a tesztelt anyagot, majd miután megölték és felboncolták a rágcsálókat, megvizsgálják az anyag hatását. Az ilyen teszteket válthatja ki az új eljárás a két cég közös közleménye szerint.

A L'Oréal a kozmetikai ipar többi szereplőjével együtt már évek óta nagy erőfeszítéseket tesz, hogy új eljárásokkal váltsa fel a többek között ránctalanító krémek és rúzsok hatását vizsgáló állatteszteket, amelyeket egy európai uniós jogszabály értelmében 2013-ig le kell állítani.

Szakértők szerint az új eljárás évi több tízezer állat életét mentheti meg, és eredményei is megbízhatóbbak lehetnek, mint az állattesztekéi. Állatvédők üdvözölték a találmány hírét; az Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért (PETA) nevű szervezet innovációs díjat is adományozott a Hurelnek az állatbarát vívmányért.

A technológiát a kozmetikai iparágon kívül a háztartási tisztító- és rovarirtószerek tesztelésénél, valamint a gyógyszeriparban is használhatják majd.


Forrás: MTI
2010. 01. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés