Xin-Xin Zheng és kollégái a Peking Unió Egészségügyi Egyetemről 14 korábbi kutatás 1138 vizsgált személyre vonatkozó adatait hasonlították össze. A résztvevők egy része legalább három hónapig rendszeresen fogyasztott zöld teát vagy zöld teából készült étrend-kiegészítőt, a többiek pedig placebót kaptak.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatási eredmények szerint a kontrollcsoport értékeivel összehasonlítva a zöld teát fogyasztó résztvevők összkoleszterinszintje a vizsgálatok idején 7,2mg/dl-t csökkent, míg a „rossz” LDL-koleszteriné 2,2mg/dL-rel. A „jó”-nak tartott HDL koleszterin értékeiben nem történt változás.
A zöld tea katekint tartalmaz, ami egy erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonoid. A szakértők szerint a katekin csökkenti a koleszterin felszívódásának hatékonyságát, így csökkenti a koleszterinszintet. A katekinek ezen kívül más szívvédő hatással is rendelkeznek: természetes vérhígítóként és véralvadásgátlóként funkcionálnak, valamint enyhítik a véredényekben kialakuló gyulladásos folyamatokat.
Bár a zöld tea koleszterin-csökkentő hatása bizonyítottnak látszik, a gyógyszeres koleszterincsökkentő kezelést nem helyettesítheti, de fogyasztása része lehet egy szívkímélő étrendnek – hívják fel a figyelmet a kutatók.