Fókuszban: Az ekcéma
Az ekcéma gyulladással és sokszor viszketéssel járó bőrbetegség, melynek számos típusa létezik. Kiváltó okai nem mindig határozhatók meg pontosan, de a veleszületett hajlam az esetek többségében szerepet játszik. A tünetek miatt az életminőséget nagymértékben befolyásoló betegségről van szó, ami az esztétikai okok következtében pszichés megterhelést jelenthet.
BŐVEBBEN
BŐVEBBEN
Nem védi meg a kisbabákat az ekcéma kialakulásának kockázatától, ha négy hónapig vagy annál hosszabb ideig kizárólag anyatejjel táplálják őket, állapította meg egy brit vizsgálat.
BŐVEBBEN
BŐVEBBEN
Bár egyes vélemények szerint a kemény víz ronthatja a viszkető, kellemetlen érzésekkel járó atópiás ekcémát, egy brit tanulmány szerint a víz lágyítása egyáltalán nem enyhíti a tüneteket.
BŐVEBBEN
BŐVEBBEN
Nagyobb az ekcéma kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akik korán kerülnek közösségbe azokhoz képest, akik ezeket az éveket még otthoni környezetben töltik – állapították meg német kutatók.
BŐVEBBEN
BŐVEBBEN
Az ekcéma és az asztma gyermekkori kialakulása az étrendtől is függ: egy japán kutatás szerint az E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztása segíthet megakadályozni az ekcémát.
BŐVEBBEN
BŐVEBBEN
Az ekcéma pontos kiváltó oka nem ismert, de sokan úgy hiszik, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása ronthat az ekcémások állapotán, sőt az étkezési tényezők kiváltó okai is lehetnek a betegségnek. A német Egészségkutatási Intézet adatai szerint azonban nem az élelmiszerek okozzák az ekcémát.
BŐVEBBEN
BŐVEBBEN
További cikkeink