2021. November 28. vasárnap
Az ekcémát serkenthetik a testápolók is, mivel az ekcémások különösen fogékonyak lehetnek a testápoló készítmények okozta allergiás reakciókkal szemben.

Az ekcémásoknál a bőr nem képes betölteni azt az elválasztó funkciót, ami normálisan elkülöníti a szervezetet a külső környezettől – mondja Dr. Donald V. Belsito, a Columbia Egyetem bőrgyógyásza (New York, Egyesült Államok). - Ennek kapcsán megnő a bőr folyadékvesztése, ami a típusos tünetek, a bőrszárazság és a viszketés kialakulásáért felelős.

A Journal of the American Academy of Dermatology oldalain bemutatott vizsgálat szerint az allergiás anyagok viszont könnyebben jutnak be a bőrbe, így számos kozmetikai cikk, melyet a szakzsargon „formaldehid kibocsátó”-nak nevez, kelthet az egészségesekhez képest intenzívebb reakciót. A szóban forgó tanulmány 2500 egyénre terjedt ki, ebből 342-en szenvedtek ekcémától. Egy bőrteszt elvégzése során megállapították, hogy ekcémásokban nagyobb valószínűséggel alakult ki allergiás reakció a kvaternum-15-tel, at imidazolidinil ureával, a DMDM hidantoinnal és a 2-bromo-2-nitropropánnal szemben. Ugyanakkor a probléma nem jelentkezett formalint nem kibocsátó készítmények esetén.

Ez a fajta allergiás reakció ugyan nem veszélyes, mégis nagyon kényelmetlen. A kezelés a kiváltó ágens megvonásából, és szteroid tartalmú kenőcs alkalmazásából áll. Maga az ekcéma egyfajta allergiás reakció, mely az immunrendszer túlzott aktiválásával áll kapcsolatban. A gyakorisága egyes régiókban a gyermekek között a 30 százalékot is elérheti.


Forrás: Medipress
2013. 12. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés