2022. Július 04. hétfő
Ha egy nő sokáig szeretne élni, legjobb, ha magával egyidős partnert választ – derül ki egy német kutatásból.

Eddig úgy tartotta a közhiedelem, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőket is fiatalítja, ha partnerük fiatalabb náluk. Csaknem kétmillió dán pár megfigyeléséből éppenséggel nem ezt a következtetést lehetett levonni – közölte a rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A nejüknél hét-kilenc évvel idősebb férfiak halálozási esélye tizenegy százalékkal alacsonyabb, mint az egyidős feleségükkel élő társaiké. Azok a férfiak viszont, akiknek idősebb a feleségük, hamarabb halnak meg. Ha egy nő választ hét-kilenc évvel idősebb társat, halálozási esélye húsz százalékkal lesz magasabb azokénál, akik velük egyidős partnerrel élnek.

Eddig abból indultak ki a kutatók, hogy aki fiatalabb partnert választ, egészségesebb, és ezért él tovább – magyarázta Sven Drefahl demográfus. – A fiatalabb partner ráadásul kedvező pszichológiai hatást is gyakorol az idősebbre.

Arra, hogy miért rövidíti meg a nagyobb korkülönbség a nők életét, az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az ilyen párok nem felelnek meg a társadalmi normáknak, ami „szankciókkal” jár rájuk nézve.


Forrás: MTI
2010. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés