A tinédzserek szervezetében gyakran túlteng a homocisztein nevű vérfehérje, egy aminosav, ami közvetlenül összefüggésbe hozható egyes szívbetegségek kialakulásával, folsavszintjük azonban túl alacsony. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a folsav (folát) hatással van a mentális képességekre, a mostani azonban az első felmérés, amelynek sikerült kimutatnia a vitamin iskolai teljesítményre gyakorolt hatásait.
Dr. Torbjorn K. Nilsson, az Örebro Egyetemi Kórház munkatársának vezetésével összesen 386, 15 éves fiatal folsavszintjét és egészségi állapotát vizsgálták meg. A szociális helyzetüket és a genetikai tényezőket is figyelembe vevő vizsgálatok szerint a legmagasabb folsavszintű tanulók kapják a legjobb jegyeket tanulmányaik során.
„Tudjuk, hogy a folát valóban fontos szerepet játszik az agy és az agyi funkciók fejlődésében – nyilatkozta Dr. Daniel Armstron, a Miami Miller Egészségtudományi Egyetem gyermek főorvosa. – Kisgyermekek esetében a foláthiány károsíthatja az idegi-kognitív funkciókat és az agyi fejlődést, sőt, autizmust is okozhat.”
Bár a kutatók szerint a folsavszint összefügg az iskolai teljesítménnyel, egyértelműen kijelenteni nem lehet, hogy a folátkiegészítők szedésével biztosan javítani lehet a tanulmányi eredményeken. Ugyanakkor a folsavban gazdag étrend semmiképpen sem árthat, és valószínű, hogy nagyban segíti az agy működését.
A folsav a B-vitaminok családjának tagja és kiemelt szerepet játszik a DNS és az RNS képződésében. A folsavhiány különböző születési, valamint agyi és gerincvelői rendellenességeket okozhat, például spina bifidát (nyitott gerinc). Idősek esetében a folsavszint hatással lehet a mentális képességekre, hiánya pedig hozzájárulhat a demencia és az Alhzeimer-kór kialakulásához. Folsavhoz főként zöld leveles zöldségekből, gyümölcsökből, szárított hüvelyesekből és olajos magvakból juthatunk. Emellett a kenyérfélék, zabpelyhek és más gabonafélék is nagy mennyiségben tartalmazzák.