2022. Július 03. vasárnap
A haldokló gyerekek kezelésének etikai kérdéseit feszegeti egy amerikai tanulmány, amelynek szerzői 141 rákban elhunyt gyerek szüleivel készítettek interjút.

A megkérdezett szülők 13 százaléka mondta el, hogy fontolgatta a kérést, vessenek véget gyereke szenvedésének és ezzel együtt az életének, kilenc százalékuk pedig elismerte, hogy ezt a gondozókkal is megvitatta. Öt gyerek szülei vallották be a felmérést végző kutatóknak, hogy nyíltan kérték az eutanáziát a haldokló számára, három gyerek szülei szerint pedig morfium segítségével meg is valósult a kért kegyes halál.

eutanázia

A kutatást vezető Joanne Wolfe, aki fájdalomcsillapításra szakosodott orvosként a Dana-Farber Rákintézet és a Bostoni Gyermekkórház munkatársa, kételkedik abban, hogy az orvosok valóban közreműködtek a kegyes halál kivitelezésében. Valószínűbbnek tartja, hogy az orvosok a gyerekek fájdalmainak növekedése miatt emelték a morfiumadagot, hogy enyhítsék a szenvedésüket. Wolfe úgy véli, a gyerekek eztán bekövetkezett halála miatt gondolhatták a szülők, hogy az orvos eutanáziát alkalmazott.

A vezető amerikai orvoscsoportok – például az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Orvosi Szövetség – ellenzik a kegyes halált, de álláspontjuk szerint a haldokló pácienseknél az életmentő beavatkozások mellőzése etikus lehet.


Forrás: MTI
2010. 03. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés