2022. Július 04. hétfő
Egy herpesz ellen használt szer alkalmazása lelassítja az egyidejűleg HIV-vírussal is fertőzött embereknél az AIDS-betegség kifejlődését, állapították meg amerikai kutatók.

A legtöbb HIV-fertőzött ember egyúttal a herpesz szimplex-2 (HSV2) vírussal is fertőződött, melyet genitális herpesznek is neveznek. Korábbi vizsgálatok bizonyították, hogy a HSV2 ellen használt aciklovir csökkenti a vérben a HIV-vírusok számát, azt azonban nem tudták, hogy lassítja-e a betegség kifejlődését is.

herpesz, HIV, AIDS

A seattle-i Washington Egyetem kutatói két éven át tartó követéses vizsgálatukban vagy aciklovirt tartalmazó, vagy placebo tablettát adtak a mindkét vírussal megfertőződött közel 3400 afrikai önkéntesnek. Az AIDS-betegség előrehaladását a pácienseknél CD4 sejtszámuk változásával követték nyomon, mert a HIV-vírus a szervezetben ezt az immunsejtet rombolja.

A tanulmány befejezéséig az első csoport tagjai közül 284 halt meg vagy kellett elkezdeni esetükben a HIV-koktél alkalmazását CD4 sejtszámuk csökkenése miatt. A második, placebót szedő csoportban ez a szám 324 volt, azaz a hatóanyag szedése 16 százalékkal lassította a betegség előrehaladását.

A Jairam Lingappa által vezetett kutatócsoport a herpesz kezelését kiegészítő lehetőségnek tekinti azoknál a pácienseknél, akiknél még nem szükséges elkezdeni a retrovírus elleni terápiát. Ez a megoldás olcsó és könnyebben elérhető a fejlődő országok egészségügyi ellátásában is – írják a kutatók a The Lancet című brit orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban.


Forrás: MTI
2010. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés