2022. Július 04. hétfő
Egy internetes felmérés szerint a nemi szervek herpesze bár gyakori, mégis komoly társadalmi megbélyegzettséget jelent. A felmérés résztvevőit amerikai kutatók kapcsolatukról és a betegséggel kapcsolatos nézeteikről kérdezték.

Az 503 fertőzött és az 1400 egészséges amerikai felnőtt válaszadó közvetlenül a HIV-vírus után a második helyre sorolta a genitális herpeszt a megbélyegző szexuális úton terjedő betegségek között. A felmérés más tabutémákat is érintett, úgymint HIV, kankó, mentális betegségek, elhízás, kábítószerezés vagy a rák. A legtöbb válaszadó (az egészségesek 64 százaléka és a fertőzöttek 56 százaléka) egyik témát sem tekintette tabunak, ám a genitális herpesz lett az első a tabuk közt.

nemi szervi herpesz

A betegek 39 százalékának problémát okoz a genitális herpesz miatti szociális megbélyegzettség, míg 75 százalékuk szenved a fellángolások miatti kellemetlen tünetektől. A legtöbb egészséges ember nem kezdene kapcsolatot herpesszel fertőzött beteggel, sőt, szakítana a partnerrel, ha ez kiderülne róla. A fertőzöttek mindössze 36 százaléka közölné előre betegségét partnerével, és 68 százalékuk aggódik amiatt, hogy megfertőzheti partnerét.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű beszélni a nemi szervek herpeszbetegségéről. A 325, a herpeszes kiújulásától szenvedő megkérdezett 38 százaléka mondta azt, hogy inkább keres valamilyen kifogást, hogy ne kelljen ez idő alatt szexuális életet élnie, minthogy beszéljen betegségéről. A felmérést 2006 decembere és 2007 januárja között a Harris Interactive készítette a Novartis gyógyszercég megbízásából.


Forrás: Medipress
2007. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés