2022. December 05. hétfő
Hiába vállalt vezető szerepet a Vöröskereszt népszerűsítésében egy belga regionális miniszter, ő maga nem adhat vért, mert homoszexuális – jelentette a belga sajtó.

A flamand kormány új oktatási minisztere, Pascal Smet nemrégiben nyilvánosan tárta fel másságát. A belga véradási kérdőívek szövege szerint azonban a „más férfiakkal szexuális kapcsolatba lépett férfiaknak” – számos más országhoz hasonlóan – lényegében tilos részt venniük a véradásban.

Smet már előzőleg szerepet vállalt a flamand Vöröskereszt azon kezdeményezésében, hogy népszerű személyiségek indítsanak kampányt a véradók számának növelésére. A miniszter elsőként a tanárokat szólította fel, hogy valamennyien vegyenek részt véradáson.

Pascal Smet most úgy nyilatkozott: megérti, hogy a Vöröskereszt a legkisebb kockázatot sem kívánja vállalni, ugyanakkor átérzi „azon homoszexuálisok kiábrándultságát is, akik monogámok, és szeretnének vért adni”.

Laurette Onkelinx, a szövetségi kormány egészségügyi minisztere jelezte, hogy kész tárgyalni egészségügyi illetékesekkel és a Vöröskereszttel egy „kevésbé diszkriminatív” megoldásról, és azt is hasznosnak tartaná, ha a témáról európai uniós szinten keresnének közös álláspontot.


Forrás: MTI
2009. 09. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés