A kávé és az Alzheimer-kór alacsonyabb rizikójának kapcsolata már korábban is ismert volt, most pedig egy amerikai kutatócsoport magyarázatot is adott az összefüggésre.
Az agy és a test vérellátása között létezik egy természetes védőrendszer, a „vér-agy gát”, mely megakadályozza, hogy a vérkeringésből potenciálisan ártalmas vegyületek jussanak a központi idegrendszerbe.
Korábbi kutatások szerint a koleszterin magas szintje „lyukassá” teszi ezt a gátat, aminek hatására az agy védtelenné válik a károsodással szemben, ez pedig előidézheti vagy hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Az Észak-Dakota Egyetem kutatása során a zsírban gazdag étrenden tartott kísérleti nyulak egy részének napi egy kávénak megfelelő koffeint adtak a kutatók. 12 héttel később ezeknek az állatoknak az agya sokkal inkább sértetlen volt, mint azoké, akik nem kaptak koffeint.
Dr. Jonathan Geiger, a kutatás vezetője szerint a koffein úgy tűnik, képes ellensúlyozni a koleszterin vér-agy gátat károsító hatását, és mivel biztonságosan alkalmazható, könnyen elérhető szer, fontos szerepe lehet az idegrendszeri betegségek kezelésének.