2024. Április 23. kedd
1 . oldal
Aki jógázik, tudja, hogy a légzés tudatos szabályozása jótékonyan hat az egész szervezetre. Vizsgálatok során az is bebizonyosodott, hogy a lassú, irányított légzés jelentősen csökkentheti a fájdalomérzetet.

Korábbi kutatások során már bebizonyosodott, hogy a Zen meditáció pozitív hatással van fájdalom esetén, és a jógalégzés képes enyhíteni a depresszió tüneteit, ami a beteg saját fájdalmához való – pozitív vagy negatív – hozzáállásának fontosságára mutat rá.

légzés, fájdalom

Amerikai kutatók egészséges és fibromyalgiás (a lágyszövetek, izmok, inak és ínszalagok fájdalmával járó krónikus megbetegedésben szenvedő), 45 és 65 év közötti nőket vizsgáltak. A résztvevőket mérsékelten fájdalmas hőhatásnak tették ki, miközben normálisan, majd 50 százalékkal lassabban kellett lélegezniük. A résztvevők mindkét alkalommal leírták az általuk érzett fájdalom mértékét, és azt, hogy hogyan hatott a kedélyállapotukra a kísérlet.

Az eredmények szerint az irányított légzés csökkentette a fájdalomérzetet és a fájdalom által kiváltott érzelmi reakciók intenzitását az egészségeseknél, a krónikus fájdalommal élőknél azonban csak akkor volt némi hatása, ha az érintettek alapvetően pozitív szemléletű személyiségek voltak.

Dr. Arthur Craig, a Barrow Intézet és az Arizona Állami Egyetem Pszichológiai Tanszékének együttműködésével zajlott vizsgálat vezetője szerint mindez azt mutatja, hogy a krónikus fájdalommal élők összességében negatív hozzáállásúak, és kevés energiatartalékkal rendelkeznek. Azok viszont, akiknek van némi pozitív energiájuk, az egészségesekhez hasonlóan csökkenthetik fájdalmukat a légzés szabályozásával.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés